1960, Брюксел. На международното изложение е представено иновативно изобретение -

...
1960, Брюксел. На международното изложение е представено иновативно изобретение -
Коментари Харесай

На секретна служба против нейно Величество

1960, Брюксел. На интернационалното ревю е показано новаторско откритие - автомобилна алармена система с блокиране. На изложбата продуктът получава " Големият златен орден ", а името на Гордън Лонсдейл, надарен английски предприемач от канадски генезис, който " даде сигурност на колите и мир на техните притежатели ", гърми из цяла Европа.

За приноса на Лонсдейл в развиването на технологиите във Англия и за обстоятелството, че той " популяризира страната на огромно интернационално ревю ", британската кралица Елизабет II присъжда на Гордън купата " сър ". Жалко е, че никой няма да разбере какво е било изражението на лицето на Нейно Величество, когато е била осведомена, че предприемачът Лонсдейл в действителност е руският шпионин Конон Молоди, който е работил в Англия дълги години.

***

 Снимка: АР

Конон Молоди е роден на 17 януари 1922 година в семейство на московчани - научни служащи. Когато момчето е на седем години, в фамилията настава покруса - през октомври 1929 година бащата Трофим Молоди умира от втори инсулт. Майката на Конон - Евдокия, която остава сама с децата си (Конон има по-голяма сестра), изпитва компликации, тъй като няма задоволително пари за храна.

Сестрата на Евдокия - Анастасия, която емигрира в Съединени американски щати през 1914 година, схваща за това. Анастасия няма деца, само че има финансови благоприятни условия и тя предлага на сестра си да изпрати Конон й в Щатите, а тя ще поеме грижите за момчето.

Конон е на 10 години, когато се отпътува за Сан Франциско. Там учи в локалното учебно заведение. Преподавателите му оказват помощ да овладее съвършено британски, немски и френски език, които Конон учи и в Москва. Но макар много ясните вероятности за сполучлива кариера, Конон е припрян да се прибере - в действителност му липсват родината и роднините. Така през 1938 година Молоди се завръща в Съюз на съветските социалистически републики. В Москва той продължава образованието си в учебно заведение № 36, което приключва през 1940 година

Но фантазиите за висше обучение трябваше да бъдат отсрочени - войната стартира и 19-годишният Конон отива на фронта. Попада в артилерията и скоро става пълководец на разследващ взвод.

Разузнавателната група, включваща Конон Молоди, оперира в тила на германците. Той и другарите му взимат доста пленници, които по време на разпитите издават местоположението на огневи точки на врага. По време на войната Конон научава и значимо предписание, което му е доста потребно в живота:

"... Разузнавачът постоянно би трябвало да е толерантен. Грешките му не се простят. Всичко това са аксиоми. Но, с цел да ги овладеем, са нужни години и, уви, уроци, на които ни учи животът. "

Конон Молоди - младият

През май 1945 година Молоди стига до Берлин, вижда горящия Райхстаг и даже оставят подпис върху него. Завършва войната с чин лейтенант и шеф на щаба на разследващия отдел на Белоруския фронт, получава орден " За военни заслуги ", медал " Червена звезда " и медал " Отечествена война " - I и II степен.

Подходящото лице

Демобилизиран, Конон най-сетне съумява да продължи образованието си - избира да учи юриспруденция (б.р.- (на латински iurisprudentia) е доктрина и философия на правото; както и просвета за правото и цялост от всички правни науки) в Академията за външна търговия.

След като приключва с отличие през 1951 година, Молоди остава там, с цел да преподава китайски, който усвоява до съвършенство. Той възнамерява да запиша аспирантура и да посвети живота си на науката, само че ориста му сервира друго.

Веднъж Конон е посетен от другаря му Антон, който след войната продължава да работи в разузнаването. Антон кани Молоди да се причисли към екипа им под управлението на известния.

Конон отхвърля изначало, само че Антон съумява да го убеди. В изискванията на Студената война Съюз на съветските социалистически републики незабавно се нуждае от незаконни разузнавачи, които ще получат информация в лагера на хипотетичния зложелател - Англия и Съединени американски щати.

Заслужава да се означи, че Молоди има съвършен външен тип за шпионин, тъй като е лишен от национални черти и според от събитията може да мине и за французин, и за англичанин.

След като получава псевдонима Бен, Молоди би трябвало да пътува до Англия през Канада под името Гордън Лонсдейл, родом от миньорското село Кобалт.

Името не е определено инцидентно: Гордън Лонсдейл в действителност е съществувал, само че умира през 1943 година при мистериозни условия. Изборът в интерес на Канада също е изработен по причина, тъй като британците възприемат тази страна като част от Британската империя и считат нейните жители за нещо като далечни родственици.

Вече в Канада, Конон бързо привиква с облика на прозорлив, прочувствено леден човек, угрижен единствено за парите.

Младежът се снабдява с канадски документи и към този момент е подготвен да замине за Англия, само че за пътуването се изисква аргументация. Така скоро той получава предложение от " центъра " да влезе в учебното заведение по африкански и ориенталски проучвания в Лондонския университет.

Конон стартира преписка с университета, среща се с всички детайлности и приготвя заминаването си. Знаейки, че в Англия съществуването на банкова сметка се смята за симптом на почитание и статус, Молоди прави депозит в канадска банка, която има посланичество в Лондон.

Старши служител, който е и секретар на канадския клон на Кралската отвъдморска лига, кани Конон да се причисли към тази организация. Лигата е покровителствана от самата Елизабет II, а участието в нея коства единствено пет $, само че дава доста преимущества - те оказват помощ на гостите оттатък океана да се открият в Англия, провеждат пътувания из страната и показват членовете си на потребни хора.

Молоди се съгласява на предлагането да стане член на кралската лига без съмнение - и не губи. Когато идва във Англия през 1955 година, представители на отвъдморската лига му оказват помощ да откри жилище и да разбере традициите на британското общество.

Конон стартира да учи в Лондонския университет, поддържайки контакт с управлението посредством други незаконни разузнавачи - Мориса и Леонтин Коен (според данни те са били семейство антиквари на име Крогер).

Младежът им е показан като незаконен шпионин " Арни " и им оказва помощ да оборудват радиобункер в имението им.

Първата задача

Първата задача от " центъра " за Молоди е пътешестване до Париж, с цел да се срещне с някой си Жан. Той би трябвало да заведе Конон до най-важния сътрудник за руското разузнаване - Уилсън, който имал достъп до създаването на бактериологично оръжие, което се прави в Центъра за проучване на биологични способи на война, намиращ се в град Портън, Англия.

Германски експерти също са работили върху извънредно оръжие, способно да унищожи цялото население на дадена страна или континент.

Британците обаче ги търсят в последните месеци на войната и германците се съгласяват да бъдат реалокират във Англия, само че против това да бъдат освободени от отговорност за нечовешките опити със пандизчии. Резултатът от тяхната работа е опасност за целия свят - бактериологично оръжие.

Една такава бомба може да унищожи население до 60 хиляди квадратни километра.

За да се срещне с Жан Молоди посещава Лувъра. Агентът би трябвало да разпознае Конон по превързания междинен пръст на лявата му ръка, който той подвига към слепоочието си понякога. Подавайки сигнала, Молоди напуща Лувъра и потегля към Елисейските полета. Скоро го настигна черен " Мерцедес ", ръководен от Жан. След къс диалог Конон получава информация за сътрудниците, с които би трябвало да работи, както и изискванията за срещата им.

Сред тях е и сътрудник Уилсън.

Младежът се захваща за работа и основава доста потребни контакти. Например, по време на къса отмора, Конон се среща с туристите Реймънд Строу и брачната половинка му. Строу се оказва майор от американските военновъздушни сили, който служи в Лакънхийт в Англия, където е основана американската стратегическа авиация.

Двамата се сближават и по този начин се стига до покана Молоди да посети военната база в окръг Съфолк. По време на визитата, от диалог с разтревожената брачна половинка на Строу, Молоди схваща за злополука на американски аероплан в базата.

Бомбардировач пада върху подземно вместилище с нуклеарни заряди и се подпалва. Конон рапортува на " центъра " за тази изключителна обстановка, както и за секретния тайник на територията въз основата.

Благодарение на информатора Уилсън, Молоди скоро намира термос с проби от биологични оръжия и незабавно го предава до " центъра ".

Освен това Уилсън дава на Конон информация за създаването на газ CS, който по-късно е употребен от американците във Виетнам, както и досие на водещи чиновници на " Портън ". Конон, когато към този момент е в Москва, вижда един от тях в документален филм за закононарушенията на Третия райх.

" На екрана проблясват страшни фрагменти - скелетни хора се гърчат в мъка. Така германците учат резултата на микроорганизмите, които сковават волята, предизвикват пъклен болки, осакатяват тялото.... Имаше и " откривател " от Портън ", споделя той по-късно в записките си.

Бизнес с Комитет за Държавна сигурност (на СССР)

Молоди основава семейство по време на ваканцията си през 1955 година Веднъж годишно той има опция да пътува до Москва - само че първо, употребявайки подправени документи, той влиза в една социалистическа страна, а по-късно от нея пътува за Съюз на съветските социалистически републики. Жени се за преподавателка, която работи в учебно заведение за деца с увреждания, приема и осиновява детето й. През 1958 година Молоди става татко на наследник.

Какво в действителност работи Конон?

Съпругата му не знае, само че е сигурна, че той работи в Китай и се занимава с външна търговия.

А в това време Молоди взема решение да прави бизнес в Англия. Не толкоз за облага, едвам оправдае продължителния си престой в страната след дипломирането си. Така той става притежател на няколко игрални автомата за продажба на музикални грамофонни плочи.

На първия стадий бизнесът носи единствено загуби, които са покрити от фондовете на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Но скоро Конон поема поста на един от шефовете на самата компания, от която купува машините. Така той се потопява в света на търговията. Това му лишава доста време, само че пък отстранява всички въпроси по отношение на приходите и задачата на престоя му в Англия.

Освен биологични оръжия, Молоди като шпионин се интересувал и от подводния проучвателен център на английския флот. В него са проектирани нуклеарни подводници, оборудвани за различаване на " другар или зложелател ", средства за разкриване и отбрана, както и, съгласно Москва, нови типове нуклеарни оръжия.

В същото време Молоди получава рекомендация от " центъра " да прегледа по-отблизо един от чиновниците на кадровия отдел в Портланд - Хари Хоутън, някогашен старши подофицер от Кралския флот.

Хоутън има доста забавна биография. В началото на 50-те той работи като шифровчик при английското военноморско аташе в Полша, а по-късно е сполучливо вербуван от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

В свободното си време Хоутън се занимава с амбулантна търговия с храна, цигари и антибиотици. Има уязвимост към алкохол, заради което в последна сметка е върнат в Англия.

Като цяло е рисково да се свържеш с подобен човек, само че " центърът " взема решение да поеме риска и поучава Конон да бъде оптимално деликатен.

Молоди прави контакт по телефона с пенсионирания моряк, представяйки се за помощник на американския военноморски аташе в Лондон, капитан втори сан Алек Джонсън. По време на срещата Молоди се оплаква, че Англия не е спазила напълно споразуменията със Съединени американски щати за продан на военно-техническа информация. От дума на дума и Хоутън първи предлага на " капитана " информация - въпреки и не безвъзмездна.

След като дава на бъдещия осведомител златна запалка, Конон му дава обещание великодушна премия за помощта.

Така Хоутън, настоящ под псевдонима Шах, скоро показва на Конон годеницата си Етел Джи, която е служител и има достъп до секретни документи, свързани с Кралския флот, които в следствие копира.

Любимата на Хоутън, която получава псевдонима " Ася ", също се съгласява да издава военни секрети на капитан Алек Джонсън.

В следствие 17 хиляди листа секретни документи са трансферирани в " центъра " по време на съдействието с Хоутън и Джи. Сред тях са данни за противоподводна отбрана, криптография, акустични системи, пристанищна защита, какво е техническото положение на английския флот и военноморските маневри на страните от НАТО.

Тези документи са доста потребни за руските учени и дизайнери. Например, серия сонари устройства за проучване на дънния релеф са основани точно въз основа на английските разработки.

Капан

През 1959 година един от чиновниците на компанията помолил Молоди да направи оценка на изобретението на татко му - автомобилна алармена система с блокиране, която самият разработчик назовава " защита на автомобила ". Конон харесва концепцията, намира вложители и стартира производството на алармени системи. През март 1960 година на интернационалното ревю в Брюксел изобретението получава " Големият златен орден ".

След това бизнесът с произвеждане и продажба на алармени системи потегля стремително нагоре. Молоди става милионер - купува първокласна вила и попълня автомобилния си парк с първокласни коли. След триумфа Конон и неговите сътрудници даже обмислят да продадат компанията за точна сума.

Кралица Елизабет II е толкоз впечатлена от триумфа на канадския търговец, че му дава купата " Сър ". Това е в символ на признателност за обстоятелството, че Лонсдейл " популяризира Англия на влиятелно интернационално ревю ".

В същото време Конон не не помни главната си цел - той изпраща до " центъра " данни за технологиите за металообработка и основаването на високоякостни сплави, които съумява да получи с помощта на своето дружество.

Но триумфът не продължава дълго.

В края на 1960 година Конон попада в полезрението на английското контраразузнаване. Молоди схваща за това, когато след двумесечно неявяване в Англия взима документи от банковия си трезор. Поставеният от него капан демонстрира, че из документите му е ровено.

Скоро в дома му е осъществено скрито претършуване, което английските специфични служби маскирали като кражба с щурм.

Конон мигновено се отдръпва от разузнаването, само че продължава да управлява бизнеса на компанията си, пробвайки се да не демонстрира на никого вълнението си. Молоди се готви за последната си среща с Хоутън, която е планувана за 7 януари 1961 година

Той не знае, че информаторът му към този момент е " паднал на куката " на английското разузнаване и е предал Конон-Алек в подмяна на заричане да се приключи следствието против него и годеницата му.

Последната среща на Конон и Хоутън е на ул. " Ватерлоо Роуд ". Информаторът дойде с приятелката си, което изненадва разузнавача - той не чака Етел. Веднага откакто Молоди взима торбата с листа от момичето, тримата са арестувани от британците. Няколко часа по-късно и двойката Коен е задържана. В имението английските управляващи намират фотографско съоръжение, подправени документи, тайници и радиостанция.

Разузнавачът постоянно би трябвало да остане шпионин

Конон отхвърли да свидетелства в Скотланд Ярд. Той схваща, че има дребен късмет да избегне пандиза и се готви за 14 години зад решетките. Това е оптималната присъда по обвиняване в издаване на секрети.

Следователно Молоди счита за своя съществена цел едно нещо - да разбере колкото се може повече за " кухнята на английското разузнаване ", която по един или различен метод би трябвало да бъде разкрита по време на правосъдните съвещания.

"...Мислех си и към момента имам вяра, че шпионин би трябвало да остане шпионин даже и на подсъдимата пейка. И в правосъдната зала той продължава да работи... Трябваше да основа такива обстановки, в които английското контраразузнаване да покаже, че те в действителност знаят, само че и какво въобще не знаят за нас. Почти съумях ", споделя той по-късно в книгата си.

Едва след ареста на Молоди брачната половинка му схваща кой в действителност е брачният партньор й. Служителите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) й описват за ареста на Конон, а той й подарява златен пръстен с аквамарин при едно от визитите й по време на делото.

Процесът против разузнавача стартира през март 1961 година в Централния углавен съд на Олд Бейли и е наименуван " Кралицата против Гордън Лонсдейл ". Съдбата на Молоди би трябвало да бъде решена от основния арбитър на Англия лорд Паркър. Британското контраразузнаването не съумява да открие връзките на Конон със руското разузнаване, само че това по никакъв метод не повлиява на тежестта на присъдата.

Присъдата - 25 години затвор

Разузнавачът посреща присъдата с усмивка. Хоутън и годеницата му също нямат шанс. Британското разузнаване не извършва обещанията си за намаляване на наказването и двамата получават по 15 години затвор. Семейство Коен са наказани на 20 години.

Въпреки това, от избраните 25 години в английски затвор, Молоди прекарва зад решетките единствено три. През април 1964 година той е сменен за британския разузнавач Гревил Уин. Размяната става в неутрална зона покрай граничен пункт в Западна Германия. Конон от неспокойствие даже не си спомня в кой миг се озовава в колата на руските специфични служби.

" След това беше градът, в който се родих и израснах. Моят дом, където ме чакаха толкоз търпеливо и настойчиво. Изненадан зов на децата: " Татко! " Щастливи и тревожни очи на човек, който ми е доста безценен ", споделя в спомените си Конон.

Скоро Молоди е нараснал в чин полковник и награден с Орден на Червеното знаме. Семейство Молоди се открива в апартамент, предназначен му на Фрунзенската набережна (б.р - на левия бряг на р. Москва в центъра на града).

Конон продължава да работи в разузнаването, преминавайки от оперативни действия към преподаване.

Той написа записки, които по-късно са оповестени на Запад.

Молоди мечтае да се върне още веднъж към незаконна работа и даже е дал единодушие да му се направи пластична интервенция.

Но за това няма време. През октомври 1970 година 48-годишният шпионин умира от солиден инфаркт.

Погребан е в Донското гробище в ​​Москва.

Материалът е част от поредицата на

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР