19-те държави, които споделят валутата на еврото, имат нова причина

...
19-те държави, които споделят валутата на еврото, имат нова причина
Коментари Харесай

Как да бъдем зелени: Следващата голяма битка в Европа

19-те страни, които споделят валутата на еврото, имат нова причина за безпокойствие през идващите месеци. А тя в последна сметка може да се окаже едно от най-големите провокации на съвремието, написа CNBC в собствен разбор.

Като цяло еврозоната желае да харчи повече за политики в региона на климата в бъдеще. Но доста страни стартират да се тормозят, че този метод ще докара до рисково високи равнища на задълженията им.

И в този момент тези народи считат, че удобните за климата обществени вложения не би трябвало да се зачитат в общите им разноски – концепция, която по-консервативните във фискално отношение народи мъчно ще одобряват.

Не бих споделил „ да “ на това предложение, тъй като задълженията са си задължения “, сподели австрийският финансов министър Магнус Брунер пред CNBC в Брюксел този месец, когато беше запитан дали би одобрил изключване на дълга, насъбран поради зелени вложения.

19-те членове на еврото би трябвало да съблюдават фискалните правила на Европейски Съюз, съгласно които не би трябвало да имат обществен дълг над 60% от техния БВП (БВП). Законът на Европейски Съюз също задължава страните да поддържат бюджетния недостиг под 3% от размера на стопанската система си.

Тези правила, които целят да поддържат района на резистентен фискален път, бяха паузирани след началото на пандемията от ковид, с цел да обезпечат на нациите фискална независимост на деяние, с цел да харчат повече и да поддържат своите жители.

Сега, когато еврозоната се готви да ги възвърне през идната година, се появи спор по какъв начин най-добре да се подсигурява, че те отразяват пазарната среда – по-високи задължения, друг пазар на труда и по-висока инфлация.

Говорейки пред CNBC по-рано през януари, испанският финансов министър Надя Калвино сподели:

Трябва да имаме подобаваща фискална рамка, която е удобна за растежа “.

Испания, Франция и Италия — наред с други — не желаят внезапно да сложат завършек на актуалната хлабава фискална политика, опасявайки се, че това ще навреди на икономическото им възобновяване.

Всъщност се чака еврозоната да пораства по-бързо от Съединени американски щати през 2022 година, точно заради обстоятелството, че страните в Европа са в положение да изпомпват доста пари в стопанските системи си.

Но други страни от еврозоната са безапелационни, че блокът се нуждае от фискална консолидация, с цел да подсигурява, че може по-лесно да преодолее всевъзможни бъдещи разтърсвания и да избегне безпокойството на финансовите пазари в миг, когато Европейската централна банка поправя политиката си.

Ние сме доста за стабилизиране... придържането към разпоредбите е доста значимо за Австрия “, прибавя финансовият министър на страната.
„ Ясни изгоди от ранното деяние “ във връзка с климата
Този спор става все по-труден с обещанието на Европа да понижи излъчванията на парникови газове с най-малко 55% през идващите осем години.

Climate Action Network Europe – група, представляваща над 1500 неправителствени организации и повече от 47 милиона жители, към този момент прикани за „ фундаментална “ промяна на фискалните правила на Европейски Съюз и икономическото ръководство, „ с цел да се подсигурява, че всеки спомагателен фискален разход ще се трансформира в целенасочени и ефикасни дейности в региона на климата от страните членки.”

Това е изключително значимо, счита организацията, защото „ всеобщите обществени и частни вложения в намаляване и адаптиране на климата са незабавни, с цел да се избегнат непредвидени пагубни климатични сюжети “.

Както бе маркирано от Европейската централна банка предходната година, „ има ясни изгоди от ранното деяние “, когато става въпрос за справяне с изключителната климатична обстановка.

„ Краткосрочните разноски на прехода бледнеят спрямо разноските за безкрайно изменение на климата в средносрочен до дълготраен проект. “

Понастоящем към момента не е ясно каква позиция ще заеме Германия – най-голямата стопанска система в Блока и исторически една от най-консервативните народи – във връзка с фискалната промяна.

Германският финансов министър по принцип не харесва думата еластичност “, сподели Гунтрам Волф, шеф на мозъчния концерн Bruegel.

Той обаче добави, че немският финансов министър Кристиан Линднер „ може да одобри доста целенасочена еластичност във връзка с зелените вложения “, като се има поради смисъла на тематиката за страната.

Други специалисти допускат, че вместо да реформира фискалните правила в поддръжка на зелените вложения, Европейски Съюз евентуално ще набере нов общ дълг.

Блокът изненада пазарите през 2020 година, когато се съгласи да изтегли общ дълг на стойност 750 милиарда евро, с цел да финансира икономическото възобновяване от пандемията. Същият инструмент може да се употребява за характерно ориентиране на прехода към въглероден индиферентност.

Наследството на пандемията е, че в този момент в действителност знаем, че в случай че рецесията е задоволително огромна, тогава общият европейски дълг може да бъде част от решението и моят залог след две, три, четири години е, че климатичната обстановка ще доближи това политическо равнище “, сподели Джейкъб Киркегор, старши помощник в немския мозъчен концерн на Marshall Fund.

Министърът на финансите на Ирландия Пашал Донохоу също сподели пред CNBC, че „ това е значима тематика “, която ще следва еврозоната през 2022 година

Въпреки това той е на мнение, че каквото и да решат финансовите министри в последна сметка, едно нещо е ясно: тези вложения „ не могат да бъдат покрити напълно с обществен капитал “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР