19 сигурни квоти спечелиха българските спортисти за зимните олимпийски игри

...
19 сигурни квоти спечелиха българските спортисти за зимните олимпийски игри
Коментари Харесай

Нашите в ПьонгЧанг - фаворит за титла и пълни дебютанти

19 сигурни квоти завоюваха българските спортисти за зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг 2018 , които стартират на 9 февруари.

Допълнително в състава ни могат да бъдат включени и други, които завоюват квоти до края на месеца, когато изтича крайният период.

Почти несъмнено в групата ще влезе още и Теодора Пенчева, която чака да получи удостоверение за присъединяване в паралелните дисциплини на сноуборда в околните дни.

Страната ни ще има представители в шест спорта - биатлон, сноуборд, ски алпийски дисциплини, ски скокове, ски тичане и втурване с шейни.

СНОУБОРД

Големият ни любимец за купа е сноубордистът Радослав Янков. За 27-годишния чепеларец това ще бъде второ присъединяване на най-големия конгрес за зимни спортове след Сочи 2014. Там той зае 21-во място в паралелния слалом и 25-о в паралелния великански слалом.

През 2016 година Янков завоюва исторически първи Голям бистър глобус за България в зимните спортове. Миналия сезон подвигна Малкия бистър глобус в паралелния великански слалом и записа четвърто и шесто място ма международното състезание в Испания.

През този сезон подготовката му напълно е ориентирана към игрите в Южна Корея. В неделя (21 януари) приключи на второ място в паралелния великански слалом в Рогла , като за първи път от началото на сезона се качи на почетната стълбичка. Има три победа в кариерата си за Световната купа.

Александра Жекова - Чаровната софианка приключи на 5-о място на предходните игри в Русия. Падане във финала на сноубордкроса я лиши от орден, само че въпреки всичко тя може да се похвали с най-предното българско класиране на игрите преди 4 години.

30-годишната Жекова стана 4-ата от международното състезание през 2017 в Сиера Невада. Има три победи за Световната купа. През тази акция записа едно пето място във Вал Торанс, Франция.

БИАТЛОН

Най-много квоти имаме в биатлона - 10, където за първи път от игрите в Албервил 1992 ще бъдем в цялостен състав - 5 мъже и 5 дами.

Българските очаквания ще са ориентирани към двамата ни водещи биатлонисти - европейският първенец в спринта Владимир Илиев и Красимир Анев , който завоюва два медала от последното състезание на Стария континент.
Троянецът завоюва историческо злато за мъжкия ни биатлон на европейското състезание в Полша предишния януари. Освен това в края на 2016-а приключи на влиятелното пето място в спринта на 10 км от Световната купа в Нове Место. Ще взе участие на трети игри след Сочи 2014 и Ванкувър 2010.

" Мога да продължа възходящото си показване с орден от олимпийските игри . За това упражнявам много години. Това ми е задачата. В нашия спорт е нужна и доза шанс, тъй като не всичко зависи от самия състезател. Но се надявам да съм квалифициран, тъй като при квалифицираните идва и шансът ", сподели в изявление за bTV Илиев през месец май предходната година.

Красимир Анев има четвърто място в всеобщия старт за Световната купа, което е най-хубавото класиране на български играч при мъжете.

За Анев това ще бъде трето присъединяване на олимпийски игри след Сочи 2014 и Ванкувър 2010. През този сезон той записа най-предното класиране за Световната купа при мъжете - 10 място в самостоятелната дисциплинираност на 20 км в Руполдинг.



Антон Синапов - може да се похвали с 16-о място в спринта за Световната купа в Ханти-Мансийск през 2016 година Това ще бъде дебют за него на олимпийски игри.


Също първо присъединяване ще запише и Димитър Герджиков. Силните му резултати са най-вече на юношески международни шампионати - 2 пъти е влизал в топ 10. При мъжете записа 11-о място в индивудуалната дисциплинираност на 20 км на европейското състезание в Риднау 2018.

Михаил Клечоров е измежду най-опитните в родната делегария. 35-годишният биатлонист ще взе участие за трети път на зимни олимпийски игри. Има редица класирания в топ 30 на надпревари от Световната купа. Най-добрият му резултат е 13-о място в всеобщия старт през сезон 2011/12.

С изключение на Десислава Стоянова, която за повторно ще се състезава измежду най-хубавите, и четирите ни останали представителки при дамите - Емилия Йорданова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова, са дебютантки.

20-годишната Милена Тодорова си завоюва място в българския състав със мощните си резултати при девойките. Тя не е взела участие в нито едно съревнование за Световната купа.

СКИ СКОКОВЕ

Владимир Зографски - Единственият ни представител измежду елита в ски скоковете. Има 90 самостоятелни старта за Световната купа, само че рядко попада измежду първите 30. 24-годишният скачач ще взе участие за повторно на зимни олимпийски игри след Сочи 2014, където приключи на 47-а позиция на огромна шанца.

СКИ АЛПИЙСКИ ДИСЦИПЛИНИ

Алберт Попов - несъмнено най-големият ни гений в алпийските ски през последните години. Контузия, получена при злополука с кола в Австрия през 2015 година, при която почина треньорът му, го извади от темп предишния сезон. Постепенно възстановява форма, като записа няколко влиятелни класирания за Европейската купа (сред които и рекордно 8 място) през последните няколко седмици. Ще дебютита на зимни олимпийски игри.

Мария Киркова - с Жекова са най-опитните в българските редици. 32-годишната скиорка е 19-кратна републиканска шампионка. Има 7 победи на интернационалната сцена.

Тя бе знаменосец на България на игрите в Русия преди 4 години.

Във Ванкувър 2010 приключи 33-та в спускането, отпадна в първия манш на слалома и не приключи в супергиганския слалом.

В Сочи 2014 година не съумя да запише класиране в слалома, откакто позволи неточност във втория манш и не финишира. В гигантския слалом Киркова зае 36-то място.

СКИ БЯГАНЕ



Веселин Цинзов - част от международния хайлайф в ски бягането. Номер 1 на Балканите. Това ще бъдат втори олимпийски игри за него.


Йордан Чучуганов е измежду най-големите ни гении в този спорт. Той е на 21 години, притежател на купа " Тополино " (неофициално международно състезание за деца) по ски тичане.

Чучуганов претърпя тежка злополука през 2013 година и пропусна да взе участие в Сочи. Възстанови се след опериция в " Пирогов ", където бе настанен със строшен таз, дясно бедро и лява ръка. При интервенцията му бяха сложени железни импланти.

Антония Григорова към този момент е изпитвала тръпката " олимпийски игри ". Освен в надпреварите по ски тичане, тя е най-хубавата ни представителка при дамите в ски ориентирането.

През август 2017 година Григорова стана първата жена, минала с тичане маршрута от връх Ком до нос Емине.

СПУСКАНЕ С ШЕЙНИ

България има 1 квота и тя е за Павел Ангелов . Преди 4 години Ангелов също бе почетен с виза, само че изненадващо в последния миг мястото му на олимпийския конгрес бе заето от Станислав Беньов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР