19 Март Европейската комисия представя нов законодателен инструмент - единен

...
19 Март Европейската комисия представя нов законодателен инструмент - единен
Коментари Харесай

ЕС предлага законодателство за стартъпите

19 Март
Европейската комисия показва нов " законодателен инструмент " - обединен европейски стандарт за стартъп нациите (EU Startup Nations Standard, SNS), написа TechCruch. Политическата самодейност има за цел да трансформира Европейския съюз в най-привлекателното място за основаване на стартъпи спрямо световни водачи като Съединени американски щати да вземем за пример.

Идеята е страните членки да приложат набор от " най-хубави практики " за стартъпите (много от които към този момент съществуват в някои елементи на блока) - от стартъп визи до по-добро използване на вариантите за акции в корпоративното право. Ако всички страни членки одобряват самодейността, стартъпите ще получат по-добри условия, ще останат в Европейски Съюз вместо да се реалокират в Съединени американски щати (или към този момент в Обединеното кралство), а SNS ще значи и повече другарска конкуренция сред страните в блока за вярното използване на всички тези условия.

Очаква се новият документ да бъде широкообхватен и да приканва страните членки да вкарат няколко политики в интерес на стартъпите, които бяха приложение по време на португалското председателство на Европейски Съюз - страната, в която започващите компании сега процъфтяват.

Предложенията в самодейността включват смяна на националните правила към вариантите върху акциите, с цел да се подсигурява, че дяловото присъединяване на чиновниците не се полза с налога върху прираста на капитал до миг на паричното постъпление. Държавите членки също по този начин би трябвало да обезпечат бърз развой за основаване на нова компания до един ден за 100 евро, да се форсира обработката на визи за софтуерните гении отвън Европейски Съюз, както и да се подкрепи връщането на експертите от блока. За доста от страните сходни промени евентуално ще са относително лесни, за други обаче ще бъдат по-трудни за въвеждане. Според множеството специалисти обаче сходни разпореждания са нужни и даже закъснели.

Базираните в Европейски Съюз групи като цяло поддържат самодейността. Allied For Startups означават, че са " въодушевени за капацитета на инструмента ". Според тях в документа са събрани най-хубавите практики, които към този момент съществуват.

руги групи като Not Optional обаче показват и своите терзания. Тази седмица те разгласиха отворено писмо, подписано от редица водещи вложители в Европа, стартъп асоциации и бизнесмени, в това число създателите на Stripe, Personio, Klarna, Wise, Trustpilot, UiPath и Alan. Те приканват страните членки да трансфорат рекомендациите в същинско национално законодателство, с цел да не останат единствено на хартия.

Кои страни в последна сметка ще подпишат документа, следва да научим.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР