19 дни преди произвеждането на парламентарния вот по нови правила

...
19 дни преди произвеждането на парламентарния вот по нови правила
Коментари Харесай

Дни преди вота: хаос с параваните за гласуване, нула яснота за видеонаблюдението

19 дни преди произвеждането на парламентарния избор по нови правила има повече въпроси в сравнение с отговори. Един подобен въпрос е по какъв начин ще наподобяват параваните, които замениха с последните промени в Изборния кодекс така наречен тъмна стаичка - кабината. Оказва се, всички институции си трансферират отговорността и по този начин се чака над 260 общини сами да вземат решението по какъв начин ще се гласоподава с хартията, дописвайки дупките в незабавно " ремонтирания " кодекс.

Това се разбра от думите на говорителката на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева пред Нова нюз.

Медията излъчи малко изявление с представител на локалната администрация в Монтана - Красимир Иванов - шеф на дирекция " Административно правно и осведомително обслужване ". 

" В ИК кабината е сменена с заслон. Никой не споделя повече ", уточни той.

От общината са питали и секционните изборни комисии, и районните, и ЦИК, и Министерския съвет (МС).

" Министерски съвет споделя, че е работа на законодателите. Законодателите сега са в предизборна акция... Някой би трябвало просто да излезе и да каже какво вършим по тематиката. Така ли ще остане, всеки ли ще прави тълкования. Разбира се, че времето ни притиска ", уточни Иванов.

Всичко казано от него удостовери в тв студиото Матева.

" Прав е господинът, че в ИК просто замениха кабина за гласоподаване с заслон за гласоподаване. И изискването в паравана за гласоподаване да бъдат сложени инструкции по какъв начин се гласоподава с хартиена бюлетина, както и кандидатските листи, значи, че тези паравани би трябвало да бъдат с задоволителен размер, с цел да могат в тях да бъдат сложени тези спомагателни инструкции и табла ", съобщи тя.

По думите й е допустимо в реалност параваните в цялата страна да са " шарени " - която община както е решила да ги обособи. И удостовери, че кабинетът не желае да реши централизирано този проблем, въпреки съгласно нея това да е негова работа.

" Пристигат писма в ЦИК, от РИК, от общини, в това число от община Монтана, с въпроси какви са размерите и какъв би трябвало да бъде типът на параваните. Изпращаме тези писма до Министерския съвет, защото техническото обезпечаване е активност, която е обвързване на изпълнителната власт ", уточни говорителката на Комисията

От Министерски съвет обаче споделили, че не е нужно централизирано да се прави нищо - общините сами да обезпечат параваните и да решат по какъв начин да наподобяват.

" Така че да не се пращат писма на ЦИК, а на Министерски съвет " - препрати Матева.

Големи въпросителни има и към друго изобретение в Кодекса - видеонаблюдението и видеозаснемането при броенето след края на изборния ден. То е отговорност на кабинета - посредством Министерство на електронното ръководство, като от ЦИК са решили да дадат подробни инструкции към СИК какво да се прави с него след края на гласуването. Но... от Комисията нямат никаква информация какви ще са устройствата - гадаят, че ще са телефони, съгласно спецификацията на оповестената социална поръчка.

" Времето преди избори в никакъв случай не стига. За да опишем всичко към устройствата, би трябвало първо да сме видели самите устройства ", уточни Матева в отговор на въпрос.

Тя удостовери, че хартията за машините ще стигне (в противоположен случай се минава на гласоподаване с класическатаа хартиена бюлетина, която така наречен Хартиена коалиция върна с промените в ИК като всеобщ прийом за гласуване).

Секционните комисии ще са облекчени в най-малко едно - да не сумират и преференциите от двата типа гласоподаване (след скандал, в който бе решила да не се нанасят настрана данните от машината и хартиеното гласоподаване, анулирано от съда).

В края на деня ще се отпечата заключителен протокол от машината единствено с броя дали своят вот, без резултатите, само че ще се извличат данните от флашпаметта и ще се разгласяват на уеб страницата на ЦИК до резултатите от гласуването, тъй че да може да се съпоставя - разясни Матева.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР