18 Юни Неотдавнашно проучване на Google, публикувано в Nature, показва

...
18 Юни Неотдавнашно проучване на Google, публикувано в Nature, показва
Коментари Харесай

Изкуствен интелект надминава хората при проектирането на чипове

18 Юни
Неотдавнашно изследване на Гугъл, оповестено в Nature, демонстрира по какъв начин изкуствен интелект (ИИ) може да се употребява за възстановяване на актуалните способи за планиране на полупроводникови артикули. Това е резултат от повече от 60 години старания на учени и инженери. Документът разказва софтуерен сътрудник, който може да проектира микросхеми, като поредно слага макроблоковете, от които той е формиран. Агентът, който употребява дълбока невронна мрежа, се образова благодарение на скица, при която позитивните промени се записват като вероятни решения, а негативните промени се отхвърлят, което ви разрешава да се построи един тип дърво за решения, което се усъвършенства при всяка последваща стъпка.

Засега ИИ към момента не се употребява на всички стадии от създаването на микрочипове, само че обстановката евентуално ще се промени през идващите години. В изследването става дума за стадия на обмисляне на оформлението, който в действителност е един от най-трудоемките. При него разработчиците разполагат макроблоковете върху чипа - авансово готови сектори от схемата, разположението на които един по отношение на различен и към останалите съставни елементи е от първостепенно значение от позиция на продуктивността и успеваемостта. Хората могат да слагат макроблокове единствено като следват избрана система, която могат да схванат, до момента в който ИИ няма такова ограничаване. В резултат автоматизираната система може да сътвори по-удачни разновидности. Като образец илюстрацията (горе) вляво е показано разположение, направено от хора, а вдясно - от ИИ.

Работата на дизайнерите е трудоемка и лишава време - седмици или даже месеци. Системата, разказана в проучването, може да основава схеми, които са по-добри от проектираните от хора за броени часове, спестявайки голямо количество време.

ИИ даже показва дарба да взема решение проблеми с разполагането, които не е срещал до момента. Изследователите изясняват това с обстоятелството, че системата е подготвена с потребление на доста огромна база от подготвени структури. Освен това вариантите, основани от програмата след образование, са се оказали по-добри от истинските, създадени от хората.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР