18 Март Радиочестотният диапазон 3,6 GHz e важен за по-мащабното

...
18 Март Радиочестотният диапазон 3,6 GHz e важен за по-мащабното
Коментари Харесай

Разнобой сред мобилните телекоми търга на КРС за 3,6 GHz

18 Март
Радиочестотният диапазон 3,6 GHz e значим за по-мащабното разрастване на новите 5G мрежи, само че телеком регулаторът непрестанно трансформира решенията си за метода на систематизиране на лицензите. Първоначално КРС искаше да провежда за този обсег търг, на който операторите да наддават за 3 честотни ленти по 100 MHz (3,5-3,6GHz, 3,5-3,7GHz и 3,7-3,8GHz), като трите лиценза щяха да са за интервал от 20 години. Това бе оповестено с решение Решениe № 36 на КРС от 28.01.2021 година Обявената начална тръжна цена за един блок от 100 MHz бе 4 млн. лв., а стъпката за наддаване в търга - 100 000 лв., като депозитът за присъединяване в търга бе 200 хиляди лв.. да се състои на 15 март т.г.

През март обаче КРС реши да даде без търг тези 3 лиценза, отменяйки търга за 5G честотите, откакто прегледа поръчките от трите мобилни оператора. " Експeртната комисия, избрана с решение на КРС (от 10 март) е разгледала постъпилите тръжни документи. Съгласно изводите на експeртната комисия подадените заявки за присъединяване в търга дават опция за систематизиране на радиочестотния набор според настоящата нормативна уредба (ЗЕС) и разпоредбите на тръжните бумаги. КРС прегледа предлагането на експертната комисия и със свое решение е приела да завърши процедурата и да пристъпи към даване на радиочестотния набор според нормативната уредба ", написа в

След оборване на това решение от Vivacom, регулаторът още веднъж смени позицията си и с ново разгласи нов търг, копиращ изискванията в Решение 36, само че на датата 6 април 2021 година, която не се харесва на други от операторите, защото е един ден след края на великденските празници за католическия свят. Именно затова от " Теленор България " не одобряват новото решение на КРС. " Категорично не одобряваме избраната за провеждането на търг дата 06.04.2021 година, което е решение, взето без да се вземе поради експлицитните условия от наша страна. Поставихме акцент върху идния за католическия свят Великден, който интервал от годината е обичайно обвързван с понижен експертен, административен и управнически потенциал, поради интернационалната среда на работа на компания като " Теленор България ", както и все по-усложняващата се в последните дни конюнктура с разпространяването на COVID-19, изключително в град София. Предвид това, изразихме мнение, че датата на търга би следвало да се дефинира на или след 26.04.2021. Тези ни съображения представляваха експлицитното ни изискване за единодушие за провеждането на нов търг ", написа в изказване на " Теленор България ".

Оттам припомнят, че компанията е " изцяло задоволена с разпределената с първичното решение на КРС честотна лента. Въпреки това и в името на развиването на бранша счетохме, че е значимо да бъдат направени отстъпки от всички заинтригувани страни, което " Теленор България " направи, приемайки опцията за нов търг ", прибавят от оператора.

От " Теленор България " упорстват КРС да преразгледа датата за осъществяване на търга. " Считаме че провеждането на търга със забавяне от две седмици по никакъв метод няма да се отрази на развиването на 5G мрежите в България, а в противен случай ще даде време на регулатора и всички заинтригувани страни за подготовка и осъществяване на търга в сходство с всички европейски стандарти ", изясняват оттова.

От Vivacom държат на позицията си, че " най-хубавият метод за даване на 5G честоти е посредством търг ". Оттам " приветстваха решението " на КРС за обновяване на на търга с скрито наддаване за радиочестотен набор в обсега 3,6 GHz. " Провеждането на тръжна процедура за тези честоти е нормална процедура за регулаторите в страните в Европейския съюз. От опита на другите страни тя се е потвърдила като най-прозрачната и в полза на потребителите процедура за разпределение на честотния набор сред обособените оператори на пазара. Конкуренцията сред операторите за избрани честотни обхвати ще обезпечи и по-големи доходи за държавния бюджет ", допълват от Vivacom, само че не разясняват датата на новия търг.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР