18-годишната Надя Тончева завърши на седмо място в крайното класиране

...
18-годишната Надя Тончева завърши на седмо място в крайното класиране
Коментари Харесай

Пореден у спех в шахмата : Наше момиче седма в Европа

18-годишната Надя Тончева приключи на седмо място в крайното класиране на европейското самостоятелно състезание по типичен шахмат. Шампионатът бе на о-в Родос в Гърция.

В последния кръг на шампионата българката победи с черните фигури Ханим Баладжайева (Азербайджан). Тончева събра актив от 7.5 точки.

Реално тя разделя второ-девето място с идентични точки с още 8 състезателки, само че спомагателни индикатори я оставиха седма в подреждането.

Европейска шампионка стана Улвия Фаталийева от Азербайджан с 8.5 точки. Среброто и бронза отидоха за украинката Наталия Букса и грузинката Лела Джавахишвили, които имат същия актив като Тончева - 7.5 точки.

Успехът над Баладжайева пристигна след 53 хода игра и бе трети следващ за българката. Тийнейджърката завоюва пета партия от последните шест кръга на шампионата. Тя е и единствената шахматиска със стартов номер в конкуренцията отвън първите 45, която приключва в топ 10. Надя започва като №65.

Чудесно показване на европейското състезание записа и Белослава Кръстева, която се подреди на 14-о място, откакто събра 7 точки с победа с белите фигури над французойката Бенмесба.

Гергана Пейчева, която също бе в позиция да нападна място в топ 15, позволи загуба в последния кръг. Възпитаничката на Тексаския университет в Далас отстъпи с черните фигури на лидерката в схемата на шампионата Юлия Осмак (Украйна), и остана с 6 точки на на 48-мо място.

 
Виктория Радева финишира шампионата с 5.5 точки след реми в последния кръг с Катаржина Тома (Англия), а Петя Караиванова приключва с 4 точки след проваляне от Дана Кочави (Израел).

В класирането Радева и Караиванова са надлежно 69-а и 131-ва.

Бившата международна шампионка Антоанета Стефанова се отхвърли след осмия кръг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР