17 Юни Държавна агенция Електронно управление и Институтът GATE ще

...
17 Юни Държавна агенция Електронно управление и Институтът GATE ще
Коментари Харесай

ДАЕУ и Институт GATE ще си сътрудничат в областта на отворените и пространствените данни

17 Юни
Държавна организация " Електронно ръководство " и Институтът GATE ще работят взаимно за създаване на нови модели на взаимоотношение сред висшето обучение и държавната администрация. Това планува част от Споразумението за съдействие сред двете институции.

Първоначално, двете страни ще се концентрират върху обмена на познания и шерване на данни в региона на отворените и пространствените данни, създаване и развиване на геопространствена референтна архитектура за оперативна съгласуемост и софтуерна пространствена платформа в инфраструктурата на ДАЕУ.

Споразумението планува осъществяване на регулярни срещи сред специалисти на ДАЕУ и откриватели от Института GATE за разискване на опциите за развиване на геоплатформата на ДАЕУ и единна платформа за данни на GATE, както и подкрепяне реализирането на Национална тактика за данни в подтекста на Европейската тактика за данни.

Друга сфера на взаимоотношение ще бъде дефинирането на конструкция и наличие на наборите от данни, които следва да се разгласяват на платформите и порталите за данни, както и съдействие в условията и разпоредбите за предпазване, култивиране и визуализация на данни.

Двете институции ще изследват и проучват нуждата от законодателни промени за основаване на по-благоприятни условия за взаимоотношение сред науката, образованието, администрацията и бизнеса.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР