17 българи са на борда на “Царевна”Запасите намаляват, чака се

...
17 българи са на борда на “Царевна”Запасите намаляват, чака се
Коментари Харесай

Два кораба с наши моряци блокирани в Украйна

17 българи са на борда на “Царевна”
Запасите понижават, чака се безвреден кулоар

26 български моряци от два кораба, плаващи под малтийски байрак, са блокирани в украински пристанища от началото на войната. Съдбата им споделят екипажите на още стотина плавателни съда.

“Рожен”, опериран от БМФ, е в Черноморск от 22 февруари. Шестима моряци от 17-членния му екипаж бяха евакуирани при започване на март по тяхно искане, а останалите имат задоволително храна и вода, както и контакт с околните си, само че към този момент няма късмет корабът да отплава. Други 17 български и трима украински моряци са на борда на “Царевна” на “Навиборн”, който от 21 февруари е в Мариупол. Запасите им понижават, защото в града се водят бойни дейности и доставките са сложни. Пристанището е затворено, а подходният канал е миниран.

Заради рецесията преди дни Международната морска организация - IMO, настоя да бъдат обезпечени сини коридори за безвредно извеждане на задграничните кораби от украински пристанища и филантропични коридори за моряци, искащи евакуация. Според морски вълци с дълъг стаж обаче бързо решение може да има, единствено в случай че тематиката влезе в дневния ред на договарянията сред Русия и Украйна. “В непрекъсната връзка сме с IMO за основаването на тези коридори. Трябва да се откри някакво решение ", разяснява пред БНР зам.-министърът на превоза Владимир Върбанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР