17 април е обявен за Световен ден на хемофилията и

...
17 април е обявен за Световен ден на хемофилията и
Коментари Харесай

Проф. д-р Тошко Лисичков: При пациентите с хемофилия и Covid-19 не се спират медикаментите за съсирване на кръвта



17 април е разгласен за Световен ден на хемофилията и се празнува от 1989 година по самодейност на Световната здравна организация.

„ Пациентите с хемофилия, в случай че постъпят в болница с Covid-19 и като се има поради патогенезата на болестта, би могло да се,че при тази нарушена съсирваемост на кръвта, най-малко част от затрудненията на ковид, като тромботичните при тях ще протекат по- леко. Но клиничната процедура не го потвърждава това нещо “, разяснява пред БНР проф. доктор Тошко Лисичков, началник на Експертния център за редки хематологични болести към Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести.

Хемофилията е най-често срещаното вродено нарушаване на съсирваемостта на кръвта.

„ Тези пациенти не са нито по-защитени, нито по-раними от позиция на заразяване с Covid-19 . Ако пациенти с хемофилия са със леко протичане на ковид, не би трябвало да одобряват ацетизал, а други понижаващи температурата лекарства. Ако обаче се наложи приемът им в болница, в тежко положение, то и при тях се ползва същият логаритъм на лекуване , както при останалите. Тоест получават нискомолекулните хепарини за разреждане на кръвта, единствено че паралелно с тях се ползва и препарат, който възстановява съсирваемостта на хемофилика, т.е. не им се стопира типичното лекуване “, разясни експертът.

Проф. Лисичков заяви, че са имали няколко пациенти хемофилици, преболедували леко с Covid-19 . Пациентите с хемофилия също би трябвало да се имунизират бързо.

 Снимка: СБАЛХЗ

Има голям напредък в лекуването на пациентите с хемофилия през днешния ден, сподели още специалистът:

„ Не единствено да се предотвратяват кръвоизливите, само че и да нямат увреждане на ставния уред. Експертният център за редки хематологични болести към Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести към този момент взе участие в лекуването с генна терапия.

Генната терапия е в доста напреднали клинични изследвания и към този момент имаме един 40 годишен пациент, беше с тежка форма, който се подложи на нея, от няколко години той е оздравял изцяло. Ние като болница участваме в голям брой авангардни клинични изследвания за достойнството на България “, съобщи още проф. Лисичков.

 Проф. доктор Тошко Лисичков Снимка: СБАЛХЗ

Генната терапия е във етапа на клинични изследвания , лекуването коства милиони долари.

„ Когато това стане рутинна процедура и се потвърди резултатът от лекуването, чакам лекуването да се покрива от Здравната каса, към този момент компаниите го заплащат. Кандидатстваме за втори пациент, тъй като равнището при нас като лекуване и диагностика е международно. Иначе тук прилагаме и друго съвременно лекуване на хемофилията – то е посредством преодоляване на кръвоизливите с нови и съвременни препарати, които са пречистени, без човешка плазма, и с удължена преживяемост. Успехът ни се дължи и на това, че те се ползват и посредством по-нови подходи.

В 21 век дано родителите да знаят, че в случай че се роди дете с хемофилия, то у нас се лекува по-съвременен способ , като се резервира и мускулатурата, и ставния уред – детето израства изцяло крепко ", ообобщи проф. Тошко Лисичков.

Още по тематиката слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР