1604 нарушения са извършени от водачи на индивидуални електрически превозни

...
1604 нарушения са извършени от водачи на индивидуални електрически превозни
Коментари Харесай

Над 1600 нарушения с тротинетки е установила полицията

1604 нарушавания са осъществени от водачи на самостоятелни електрически транспортни средства, известни като тротинетки, за интервала от 7 юли 2020 до 16 юни 2022 година, сочат данни на Министерство на вътрешните работи. За тези нарушавания са издадени 1342 фиша за санкции и 262 наказателни постановления.

Напоследък българското общество бе разбунено от няколко случая на ръководство на тротинетки с висока скорост по някои от най-натоварените пътни артерии в София.

Всъщност е безусловно неразрешено тяхното придвижване по пътища и улици, където оптимално разрешената скорост е над 50 км/ч. За сметка на това може да бъдат карани изцяло свободно по обособените велоалеи, а при липса на такива се употребява допустимо най-дясната граница на платното за придвижване.

Максимално допустимата скорост, която може да развие лидерът на една тротинетка, е 25 км/ч. Забранено е превозването на други лица.

Минималната възраст на лидера на тротинетка е избрана на 16 година, а в случай че тя се кара единствено по велоалеи, тогава лидерът може да е и с навършени  – по велоалеи и пътища/улици с оптималната скорост до 50 км/ч. За ръководство на електрическа тротинетка с навършени 14 г. Абсолютно неразрешено е и ръководството на тротинетки без каски и светлоотразителни жилетки, което пък е най-често нарушаваното условие.

Заради доста случаи на потърпевши пешеходци законодателите вкараха възбрана за придвижване със скорост над 25 км/ч и тя се вкарва автоматизирано в тротинетките. Но лесно  може да се " пипне " софтуерът и тротинетката да развие и 50 км/ч.

При неотдавна нашумелия случай на трансджендър момиче, което караше със 120 км/ч по автомагистрала вече става въпрос за нов модел електрическа тротинетка - мощна, с тегло от 65 кг, развиваща до 150 км/ч. Такова транспортно средство би трябвало да се записва в КАТ-Пътна полиция по надлежния ред, а за ръководството му се изисква дееспособност категория М.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР