16-ият фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия и

...
16-ият фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия и
Коментари Харесай

Фестивалът Sofia MENAR започва с усмивка

16-ият фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка " Sofia MENAR " ще бъде открит на 12 януари в Дома на киното с казахстанската комедия " Див лук ", отличена на МФФ Венеция. " Sofia MENAR " ще продължи до 28 януари в салоните на Дома на киното, Културен център " G8 ", " Евро синема ", кино " Влайкова ", както и онлайн на Neterra TV+, научи ДУМА от Здравко Григоров и Ангел Хаджийски от " Позор ".
Над 40 премиерни игрални, документални и късометражни кино лентата са включени в програмата на фестивала, като огромна част от тях ще бъдат налични за феновете в цялата страна с помощта на съдействието на " Sofia MENAR " с Neterra TV+. Предварителната продажба на онлайн билети в Neterra TV+ стартира в края на предходната година.
Сред акцентите на фестивала е комедията от Йордания " Дъщерите на Абдулрахман ". Те са четири сестри, а все едно са от разнообразни майки. Религиозната Амал е пример за консервативните араби, остарялата мома Зейнаб гледа татко си и от дълго време не мечтае за нищо, разхайтената Самах не стопира да следи мъжа си, а най-малката - Хитам, си има другар в Дубай, за който не счита да се омъжва. Филмът е притежател на премиите на публиката от фестивалите в Сан Диего и Кайро, както и на премията на журито от фестивала в Бейрут.
Тази година програмата е изпълнена с комедии от целия МENAR район: " Всички пътища водят към Рим " от Ливан, " Сбогом, Шмит " от Азербайджан,  " Село без деца " от Иран, " Абу Садам " от Египет...
Своята премиера ще има и най-гледаният филм в Мароко за миналата година - " Лято в Буджад ", с премия за сюжет от фестивала на арабското кино в Ротердам. Средата на 80-те, слънчево Мароко, омайни топли тонове и едно хлапе, израснало във Франция, което би трябвало да свикне с новия си метод на живот в Северна Африка. Карим се завръща в бащиния дом, откакто години наред е живял в Париж. Там го чака новото семейство на татко му. Момчето мъчно намира език с връстниците си и търси другарството на локалния гамен Мехди, който го вкарва в триковете за бързо печелене на пари.
Фокусът на фестивала ще бъде върху немските копродукции със страни от района на MENAR. Сред заглавията са " Любов x 3 " на Фараз Шариат с две награди от " Берлинале ", " Любов, дойче марки и гибел " на Джем Кая, още веднъж отличен на " Берлинале ", " Камъкът си тежи на мястото " на Илкер Чатак с премия за сюжет от МФФ Мюнхен и " Орай " на Мехмет Бююкаталай с награди от " Берлинале " и МФФ Монс. " Дойче MENAR " е взаимна самодейност на фестивала с Гьоте институт - София.
" Sofia MENAR Film Festival " се провежда от " Позор " и среща българската аудитория с културата и традициите на ислямския свят. Програмата показва най-хубавото от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Традиционно включва и особено подбрани тематични събития, свързани с страните от този район, както и с обичаите на етническите групи, които населяват земите им. Фестивалът е учреден през 2009 година

Изложбите " Мигове от живота " и " Безкрайност " красят форума

Тандемът Мая Дойчинова-Сапунджиева и Ивайло Сапунджиев ще гостува с две изложения в границите на фестивала. Двамата ще показват сериите " Мигове от живота " и " Безкрайност ", надлежно в пространствата на Дома на киното и Културния център " G8 ".
Фотографиите в " Мигове от живота " са снимани в Мароко, Тунис, Египет, Турция, Узбекистан, Индия и Иран. Най-истинските мигове в живота са тези, които са запечатали най-ярки мемоари в сърцето ни. Тези, които постоянно ни намират неподготвени и които оставят сладостен усет в душата ни. Хората с болките, усмивките, тъгата, вярата, вярата, любовта, щастието, насладата, сълзите, създаващи най-безценните мигове.
Тази галерия ще ни поведе на чудно странствуване в един необхватен и чужд свят. Ще се срещнем с разнообразни култури и метод на живот. В фрагментите си създателите са уловили забавни моменти от живота на хората по света. Те демонстрират мигове на фамилиарност, съревнование, успокоение, обич... " Мигове от живота " бе открита във фоайето на Дома на киното на 9 януари.
" Безкрайност " включва фотографии от Мароко, Тунис, Турция, Узбекистан, Индия и Иран. Символът на безкрайността, който откриваме в архитектурните детайли и фрески, носи чувство за комплектност и основава в душата естетика. Повтарящите се модели на линии, форми и цветове носят ентусиазъм и успокоение. Хармонията е центърът на нашата галактика. Всичко се развива от него и се разпростира в безпределно придвижване от вътрешната страна на открито. Светът е кръг, символизиращ виталния цикъл и изпълващ ни с естетика.
Повече от 10 години търсенето на естетика ни подтикваше към основаването на серията " Безкрайност ", която ще бъде изложена във фоайето на Културния център " G8 " по време на фестивала, споделят създателите. Официалното разкриване ще е на 15 януари.
И двете изложения ще бъдат придружени с представянето на книгите " Мигове от живота " и " Безкрайност ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР