16-годишният Христо Карастоянов е станал свидетел на атентата в Манхатън,

...
16-годишният Христо Карастоянов е станал свидетел на атентата в Манхатън,
Коментари Харесай

Български ученик на метри от касапницата в Ню Йорк

16-годишният Христо Карастоянов е станал очевидец на атентата в Манхатън, при който бяха убити 8 души. Училището, в което Христо учи, се намира на метри от мястото на нападението, където узбекистанецът Сайфула Саипов навлязъл с пикап и прегазил десетки.

„ Атаката с кола се е случила на кръстовището до учебното заведение на сина ми. Той си е тръгвал от образователното заведение, когато чул изстрелите. С негов другар видели безжизненото тяло на една от жертвите, премазани колела и натрупалите се служители на реда “, споделя майката на Христо – Милена Делева пред Vesti.bg.

Ученикът неотложно се е свързал с майка си, с цел да ѝ каже какво се случва. Опитал се да се върне в учебно заведение, само че то към този момент е било запечатано като мярка за сигурност. Така детето ѝ се прибрало в у дома с метрото.

Той е признал пред майка си, че първоначално не е осъзнавал какво се случва, само че най- стресиращото била гледката на смачканите колела и непокрития мъртвец. „ Благодарна съм, че незабавно ми се обади и заяви, че е добре. Слава Богу няма потърпевши възпитаници. Мисълта, че това е могло да се случи минута по-рано или по-късно, когато синът ми е пресичал самото кръстовище е много непоносима “, споделя Милена Делева.

Велосипедната алея, по която атентаторът е блъскал хората е извънредно известна и госпожа Делева допуска, че починалите са били с наети колелета. Синът ѝ учи в влиятелното учебно заведение The Spectator (Stuyvesant High School), където през днешния ден е разгласен за погребален ден и всички деца са облечени в черно. „ Обстановката в града е естествена, няма боязън и суматоха. Страшно е, че тези произшествия стават нещо всекидневно. Истински изменен е животът само на околните на жертвите “, уточни българката.

Милена Делева отпътува със фамилията си в Съединени американски щати преди 5 години. Там тя е шеф на българо-американска фондация за литература „ Елизабет Костова ". Съпругът ѝ е учител по литература Trinity College в Дъблин. Имат две деца момиченце в 5-ти клас и Христо, който е в 11 клас.

„ Заминахме, защото мъжът ми имаше зелена карта, която изтичаше и взехме решение да не губим тази опция. Вече сме жители и на Америка и можем да се върнем в България “, споделя госпожа Делева. Първоначалния проект на фамилията е бил да се завърне в родината си още това лято, само че решили поради образованието на сина си да останат още малко. „ Тук сме единствено до момента в който Христо приключи учебно заведение и се прибираме в родината си. Ню Йорк е прелестен град, само че е много сложен за филантропични специалности, а другаде в Америка не бих живяла “, уточни българката.
тагове българин възпитаник кланица манхатън
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР