16 Април Украинският депутат Давид Архамия е загубил 400 биткойна

...
16 Април Украинският депутат Давид Архамия е загубил 400 биткойна
Коментари Харесай

Украински депутат изтрил погрешка портфейл с биткойни за почти $25 млн.

16 Април
Украинският народен представител Давид Архамия е изгубил 400 биткойна по лична неточност. За това призна самият той по време на телевизионно предаване на канала " Україна 24 ". Тази сума от бикойни все още (60 909 $ на 16 април) възлиза на 24,4 млн. $.

По думите на Архамия биткойните са били негова благосъстоятелност от години. Той е съхранявал сумата на шифрован диск. За да го отбрани той го е преименувал портфейла, тъй че да наподобява видео файл и не притегля внимание, ако възможни злоумишленици въпреки всичко получат достъп до устройството.

На по-късен стадий обаче дискът се е препълнил, а притежателят му сортирал неговото наличие и изтрил няколко кино лентата, измежду които се оказал и портфейлът. Загубата е открита през 2017 година, когато курсът на биткойн скочи до 20 хиляди $.

По време на предаването Архамия също по този начин означи, че украинските депутати, които са заявили броя на притежаваните от тях биткойни, ще бъдат изправени пред съществени инспекции в бъдеще, защото " за обществените хора е извънредно мъчно да скрият сходни прехвърляния ".

По-рано украински медии оповестиха, че в декларациите за 2020 година украинските служители са заявили общо над 46 хиляди биткойна. На този декор Националната организация за предварителна защита на корупцията на Украйна разгласи, че ще ревизира заявената криптовалута.

Междувременно, това напълно не е първият случай на нелепа загуба на огромен сума криптовалута. Американският програмист Стефан Томас да вземем за пример е изгубил паролата свое флаш устройство с нараснала сигурност - IronKey, на което се съхраняват ключове за портфейл със 7002 биткойна (около 426 млн. долара).

Британецът Джейм Хауълс пък предлага премия от 66 млн. $ за помощ за намиране на изгубен преносим компютър, на който се съхранява портфейл със 7500 биткойна. По негови думи той е изхвърлен простъпка на боклука и в този момент се намира някъде в сметището на град Нюпорт. Хауълс обаче не може да получи достъп до него, защото е възпрепятстван от локалните управляващи.

През 2020 година Министерството на правораздаването на Съединени американски щати конфискува 69 369 крадени биткойни (над 4,2 милиарда долара) от крипто портфейл, открит на пазара за незаконни артикули Silk Road, част от така наречен тъмна мрежа. Той бе затворен през октомври 2013 година
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР