158 са язовирите в област Велико Търново. Регионът е един

...
158 са язовирите в област Велико Търново. Регионът е един
Коментари Харесай

Легенди за скрити пари съпътствали строежа на язовир Йовковци

158 са язовирите в област Велико Търново. Регионът е един от дребното, където оборудванията сав положителни техническо положение,. 
Два са язовирите от национално стратегически значение – един от тях е " Йовковци ". От 36 години той е главният източник за водоснабдяване на района. За първи път за градежа на оборудването разкaзват един от строителите му и един от художниците, работили по него.

Преди половин век Великотърновски окръг е един от многото в страната, подложени на целогодишен тежък воден режим. Това постанова да бъде издигнат хидровъзел " Йовковци:. Строителството му стартира през април 1968 година, споделя шефът на " ВиК – Йовковци " инж. Димитър Владов :

Язовир " Йовковци " е въведен в употреба 1981 година, Снабдява съвсем всички обитаеми места в Търновска област плюс община Дряново. Площта е голяма. Под него са селищата от Еленска община. Едно от тях е Йовковци, по тази причина есе назовава по този начин.

За да го има през днешния ден язовира тогава се е наложило да бъдат изселени няколко махали в Еленския Балкан. Имаше митове за заровени пари под праговете на къщите, спомня си през днешния ден 62-годишният Пламен Левичарски , който незабавно след казармата отива да работи на градежа на и става един от неговите механически ръководители:

Две бригади събаряха Йовковци. Повечето от материалите хората си ги пробраха. Къщите се разглобяваха доста деликатно, тъй като имаше хора, които иманярстваха. Имаше всякакви поверия, че под праговете на къщите хората слагали пари, тъй като да им върви по пари. Събираха се остарели оръжия, саби, всякакви пушки скрити. Помня един комин събаряха и падна нещо дълго, черно, като изгоряло дървои в действителност извадиха една дълга остаряла пушка, увита с кожа и натъпкана с някаква лой.

Язовирът взема шест жертви, споделя за първи път обществено Пламен Левичарски.

Трудови злополуки имаше дори в основата на язовирната стена беше първата.  

Родилните страдания на язовир Йовковци са запечатани в скиците и рисунките на великотърновския художник Нестор Иванов . 20 те създатели той изважда за първи път. Цяло десетилетие на градежа на хидровъзела го водело любознанието:

Никой не ме е задължавал. Просто тази вяра, която обхвана народа. Ходих неведнъж просто от една вътрешна нужда. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР