154 години стъпването на българския бряг на четниците на Хаджи

...
154 години стъпването на българския бряг на четниците на Хаджи
Коментари Харесай

В Новград почетоха паметта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

154 години стъпването на българския бряг на четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа означиха в Новград

Стотици поданици и посетители по стародавна традиция се събраха в центъра на Новград, с цел да почетат подвига на четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Преди 154 години 100 двадесет и пет млади мъже, предвождани от двамата войводи, се обрекоха на България като загърбиха всичко ценно– дом, семейство, парцели. Четата минава река Дунав и стъпва на българския бряг в мочурливата околност сред селата Новград и Вардим. Борците за свободата на Отечеството записват със златни букви имената си в пантеона на безсмъртието. За да отдадат заслужена респект към героите пристигнаха зам.-областният шеф Людмил Христов, кметът на община Ценово доктор Петър Петров, изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, ръководителят на Общинския съвет Георги Георгиев, доста кметове на общини и обитаеми места, общественици. Сред гостите бяха представители на Окръжния съвет в Гюргево, водени от Кристиян Анкулеску – зам.-председател, както и делегация от побратимената румънска община Валя Драгулуй.

Гостите и множеството от жителите на обитаемото място поставиха венци и цветя пред Мемориала на починалите във войните. Паметникът беше открит тъкмо преди една година. Представители на клуб „ Традиция “, облечени в четнически униформи, показаха разнообразни типове хладно и огнестрелно оръжия. Застанали на почетна стража, те насочиха и огнен залп в памет на починалите за свободата на Родината ни. Поддържането на прочувствения градус и положителното въодушевление беше поверено на дуета Ива и Велислава Костадинови. Изпълненията на младите певици бяха посрещани и изпращани с многочислени овации.

Тържеството беше намерено от кмета на Новград Диана Копчева. В приветствието си тя акцентира, че сме горди наследници на патриотичен народ, който не търпи робия и подтисничество. „ Подвигът на четниците и двамата войводи постоянно ще продължава да подклажда националната обич, тъй като техният път от Новград до връх Бузлуджа е път на безсмъртието, път, който оставя величава диря в българската история “, посочи в приветствието си кметът на общината.

В края на вечерта небето над Новград бе огряно от светлинното шоу на пъстроцветните фойерверки. Почти всички присъстващи се хванаха на кръшното българско хоро, което извърши централния площад на обитаемото място.

Преди формалното отбелязване на годишнината в Новград бе открита обновената етнографска експозиция. В постройката на остарялото учебно заведение са ситуирани девет експозиционни зали. В тях тематично са подредени предмети от бита на локалното население, артефакти и богат снимков материал. Интерес измежду посетителите ще разсънят експонатите, които са открити по време на археологически експедиции в региона на римския кастел Ятрус и в местността Таш хълм.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР