15-ти септември ще е тъжен ден за космонавтиката. Автоматичната междупланетна

...
15-ти септември ще е тъжен ден за космонавтиката. Автоматичната междупланетна
Коментари Харесай

Космическата одисея на мисията Касини около Сатурн ще приключи след около две седмици

15-ти септември ще е печален ден за космонавтиката. Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Касини ” ще изгори в атмосферата на Сатурн и по този начин ще завърши една от най-грандиозните задачи на американската галактическа организация, която продължи близо 20 години.

Мисия “Касини ” е действителна галактическа авантюра – съвсем такава, каквато си я представяше писателят Артър Кларк. Роботизираният галактически транспортен съд с размер на рейс беше изстрелян на 15-ти октомври 1997 година. На път към Сатурн “Касини ” посети Венера два пъти през 1998 и 1999 година, както и Юпитер през 2000 година. На 1-ви юли 2004 година “Касини ” влезе в орбита към Сатурн, а на 14-ти януари 2005 година дребният спускаем уред “Хюйгенс ” извърши кацане на луната Титан.

Но всяко нещо има своя край, а за “Касини ” той е неизбежен. По подигравка на ориста точно откритията на задачата подписаха “смъртната присъда ” – откакто бяха открити гейзери на луната Енцелад и бяха открити условия за развиването на живот под повърхността й, НАСА не желае да рискува някой ден автоматизираната станция да попадне върху нея и да я замърси със земни микроорганизми – “Касини ” в никакъв случай не е бил стерилизиран подробно при подобен сюжет. Днес на борда съвсем не е останало гориво и вместо организацията да реши да остави апарата в орбита към Сатурн колкото се може повече, “Касини ” ще влезе в атмосферата на планетата на 15-ти септември. Оттам ще бъдат изпратени нова порция неповторими научни данни за структурата на планетата.

Макар че този гибелен акт на “Касини ” ще обогати науката, скоро по-късно роботизираният транспортен съд ще изгори като метеор и ще замлъкне вечно. От 2004 година насам “Касини ” изпраща всекидневно фотоси от Сатурн и неговите луни, а фотосите се качват на уеб страницата съвсем в действително време. Това към този момент няма да го има. Снимките ще останат в архивите, а ние ще ги преглеждаме с носталгия през идващите години.

Не ще и дума, това ще е печален миг. Макар че пред космонавтиката следва ярко бъдеще, има голям брой частни компании, а към този момент доста страни изпращат междупланетни задачи, нова задача до Сатурн към този момент не се възнамерява. Други ще бъдат предпочитаните обекти през околните години – през 2019 година “Ню Хърайзънс ” ще посети обект от пояса на Куйпер надалеч оттатък орбитата на Плутон, “Джуно ” ще продължи да учи Юпитер и през 2018-та година, има новоизстреляни задачи до метеорити като японската “Хаябуса 2 ” и американската “Озирис-Рекс ”, а след 2020 година НАСА ще изпрати автоматизирана станция до юпитерианската луна Европа. Но дълго ще изчакаме, преди още веднъж галактически уред да изпрати фотоси на Сатурн от близко.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР