15 Март Бащата на световната мрежа Тим Бърнърс-Лий смята, че

...
15 Март Бащата на световната мрежа Тим Бърнърс-Лий смята, че
Коментари Харесай

Тим Бърнърс-Лий: Епохата на ИТ гигантите ще отмине

15 Март
" Бащата на международната мрежа " Тим Бърнърс-Лий счита, че превъзходството на огромните интернет компании е по-скоро " мода ", в сравнение с нужда. По думите му е назряло време за смяна в Интернет. Възникват съществени спорове, като този сред Фейсбук и австралийските управляващи, при който то обществената мрежа блокира проявлението на новинарски излъчвания в тази страна. Тези произшествия принуждават както елементарните жители, по този начин и държавните управления на разнообразни страни да преоценят връзката с най-големите интернет компании. Комбинацията от софтуерни и административни ограничения може да помогне на хората да си върнат контрола върху данните и живота си онлайн.

Според Бърнърс-Лий един от най-важните проблеми е достъпът до интернет за младежи. В международен мащаб една трета от хората на възраст сред 15 и 24 години нямат достъп до международната мрежа, акцентира той. Крайно време е да разгледаме достъпа до Интернет като едно от главните права в актуалния свят, по същия метод, както достъпа до електричество се преглежда през предишния век.

В момента Тим Бърнърс-Лий работи по план, наименуван Solid - децентрализирана мрежа, в която потребителите имат цялостен надзор над личните си данни.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР