15-годишният Радостин Чолаков от родопското село Барутин е най-младият българин,

...
15-годишният Радостин Чолаков от родопското село Барутин е най-младият българин,
Коментари Харесай

15-годишен ученик от Родопите е най-младият българин в престижна класация на Форбс

15-годишният Радостин Чолаков от родопското село Барутин е най-младият българин, попаднал в влиятелната ранглиста на списание " Форбс " - " Топ 30 под 30 ".
Още по темата
Десетокласникът от пловдивската математическа гимназия основава програмен продукт, който озвучава учебници и прави граматичен и синтактичен разбор на български. Радостин изясни пред bTV, че софтуерът има за цел да усъвършенства поддръжката на българския език в интернет пространството като дава лингвистичи принадлежности за обработка на езика.

Изкуствен разсъдък за българския език - това е най-престижното нещо сега ", добави учителят по информатика от ОМГ " Акад. Кирил Попов " - Пловдив Мария Василева.

" Това беше нещо като магия - доста забавно ми беше по какъв начин се пишат кодове, цифри и се получават забавни приложения ", добави Радостин.

Днес младият програмист е в годишната ранглиста на " Форбс " - " Топ 30 под 30 " за водещите млади водачи, изобретатели и бизнесмени на възраст до 30 години в Европа.

" Наистина ме въодушевява. Това е една много висока оценка ", сподели още той.

Сега Радостин създава нова платформа, при която се пробва благодарение на изкуствен интелект да планува по какъв начин ще се движат криптопазарите напред. Ученикът мечтае да сътвори лична софтуерна компания и да построява артикули, потребни за хората.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР