15 азиатско-тихоокеански държави подписаха днес най-голямата сделка за свободна търговия

...
15 азиатско-тихоокеански държави подписаха днес най-голямата сделка за свободна търговия
Коментари Харесай

15 държави подписаха най-голямата сделка за свободна търговия в света

15 азиатско-тихоокеански страни подписаха през днешния ден най-голямата договорка за свободна търговия в света, обсъждана като голям прелом от страна на Китай за разширение на въздействието му.

Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) включва 10 стопански системи от Югоизточна Азия, дружно с Китай, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и Австралия, като членовете съставляват към 30% от международния Брутният вътрешен продукт, оповестява Агенция Франс Прес.

Предложена за първи път през 2012 година, договорката беше дефинитивно завършена в края на срещата на върха в Югоизточна Азия, до момента в който водачите настояха да върнат засегнатите от пандемията стопански системи в релси.

" При актуалните световни условия фактът, че RCEP бе подписана след осемгодишни договаряния, носи вяра и лъч светлина измежду облаците ", сподели китайският министър председател Ли Къцян след виртуалното сключване. " Това ясно демонстрира, че многостранността е верният път и съставлява вярната посока на световната стопанска система и напредъка на човечеството. "

Споразумението за понижаване на митата и пускане на търговия с услуги в границите на блока не включва Съединени американски щати и се преглежда като водеща от Китай опция на към този момент несъществуващата комерсиална вашингтонска самодейност. RCEP " затвърждава по-широките районни геополитически упоритости на Китай към самодейността " Един пояс, веднъж ", сподели Александър Капри, търговски специалист в Националния университет на сингапурското Бизнес учебно заведение, базирайки се на подписания от Пекин капиталов план за китайската инфраструктура и въздействие, обхващащи целия свят. " Това е нещо като спомагателен детайл. "

Но доста от подписалите договорката се борят с тежки огнища на ковид и се надяват RCEP да помогне и за намаляване на осакатяващите стопански разноски. Индонезия неотдавна изпадна в първата си криза от две десетилетия, а филипинската стопанска система се сви с 11,5% на годишна база през последното тримесечие.

" Covid подсети на района за какво е по-належащо от всеки път да има позитивен стопански напредък ", сподели Дебора Елмс, изпълнителен шеф на Азиатския търговски център, основана в Сингапур консултантска компания.

Индия се отдръпна от съглашението предходната година заради опасения от влизането на евтини китайски артикули в страната. Тя може да се причисли на по-късна дата, в случай че реши. Но даже и без Индия договорката обгръща повече от два милиарда души. От решаващо значение е упоритостта договорката да помогне за стесняване на разноските и за улеснение активността на фирмите, като им се разреши да изнасят артикули на всички места в блока, без да дават отговор на обособени условия за всяка страна. Споразумението визира интелектуалната благосъстоятелност, само че отбраната на околната среда и трудовите права не са част от пакта. Сделката се преглежда и като метод Китай да изготви правила за търговия в района, след години на оттегляне от Съединени американски щати при президента Доналд Тръмп, приключили с отдръпване на Вашингтон от личния си търговски пакт, Транстихоокеанското партньорство (TPP). Въпреки че американските мултинационални компании ще могат да се възползват от RCEP посредством дъщерни сдружения в страните членки, анализатори настояват, че договорката може да накара новоизбрания президент Джо Байдън да премисли уговорката на Вашингтон в района.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР