15 000 души трябва бързо да поискат преизчисляване на пенсията

...
15 000 души трябва бързо да поискат преизчисляване на пенсията
Коментари Харесай

15 000 души трябва бързо да поискат преизчисляване на пенсията от НОИ

15 000 души би трябвало бързо да изискат преизчисляване на пенсията си от Национален осигурителен институт, с цел да почнат по-скоро да я получават в по-висок и обективен размер. Това посъветваха от частните пенсионни сдружения, откакто от 1 септември влезе в действие нов коефициент на редукция на главната пенсия поради отчисленията на 5% от вноската към втория дирек.

Благодарение на новия метод на установяване, коефициентът би трябвало да падне от към 24% в този момент до 10%, изясни шефът на дирекция " Пенсии " в осигурителния институт Любомира Язаджиева. Досега се говореше, че ще стане към 9% - най-малко това бяха обещанията на някогашния обществен министър Деница Сачева. Точният размер на коефициента не е записан на никое място в нормативните уредби, а от Национален осигурителен институт постоянно предизвестяват, че той е строго самостоятелен.

Новият коефициент влезе в действие от 1 септември поради първата по-голяма вълна пенсионери с две пенсии, само че визира и към този момент отпуснати пенсии от Национален осигурителен институт. В тази догадка са 172 226 пенсии, заяви неотдавна институтът. Това са пенсионери, които по една или друга причина към този момент получават държавна пенсия, само че още не са достигнали пенсионната възраст за трета категория труд, заради което нямат втора пенсия. Основната им пенсия обаче е понижена от самото си разпределяне.

Тези пенсионери могат да изискат преизчисление на пенсията си с новия коефициент. От всички над 170 000 понижени пенсии, за към 100 000 няма смисъл от преизчисление, защото това са инвалидни пенсии в най-малък размер. По-съществена разлика ще почувстват към 15 000 пенсионери с понижена пенсия за застрахователен стаж и възраст. Именно към тях е рекомендацията да побързат, макар че крайният период да се изиска преизчисление е 30 септември 2022 година Така те ще могат по-рано да стартират да получават по-справедлива пенсия.

Не е напълно ясно за какво Национален осигурителен институт не направи преизчислението автоматизирано, както към този момент действа с пенсиите на работещите пенсионери. От дирекция " Пенсии " обясниха, че човек би трябвало да си реши има ли смисъл да подава такава молба, защото за доста хора преизчислението няма да усили пенсията. Това обаче не е задоволителен мотив преценката да не се направи автоматизирано.

 

ВТОРИ СТЪЛБ

Около 15 000 дами ще се пенсионират до края на тази година с две пенсии, демонстрират данните на пенсионноосигурителните сдружения. От частните фондове те ще получават един от три продукта съгласно насъбраното в самостоятелната партида:

- Пожизнена пенсия за напреднала възраст ще се изплаща, когато размерът на пенсионните спестявания разрешава разпределяне на пенсия в размер от най-малко 15% от минималната пенсия за стаж и възраст, т.е. 45 лева за 2021 г.;

- Разсрочено заплащане на средствата от самостоятелната партида ще е допустимо, когато те не са задоволителни за пожизнена пенсия, само че надвишават три пъти минималната пенсия, т.е. е над 900 лева В този случай месечното заплащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст (45 и 300 лева през 2021 г.);

- Еднократно погашение на средствата в самостоятелната партида ще се прави, в случай че размерът им е под трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст, т.е. под 900 лева

Пожизнена пенсия би следвало да могат да получават хората, които сега имат над 10-12 хиляди лева в самостоятелната си партида, разяснява пред БНР Даниела Петкова от УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните сдружения у нас.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР