14-ото издание на концертния цикъл Остров на музиката“, организиран от

...
14-ото издание на концертния цикъл Остров на музиката“, организиран от
Коментари Харесай

Остров на музиката в София продължава с три концерта през август

14-ото издание на концертния цикъл „ Остров на музиката “, проведен от Общински културен институт Дом на културата " Средец ", се организира в София. „ Остров на музиката “ е място за дебюти на млади актьори, на нови авторски задължения, нови креативен планове и албуми, както и за изяви на потвърдени експерти в другите музикални стилове и жанрове, разясняват от пресцентъра на Столичната община.

Концертите са на Лятната сцена в Борисовата градина, а при неприятни метеорологични условия – под купола на Античен културно-комуникационен комплекс " Сердика " (Ларгото).

На 2 август от 19.00 ч. ще свирят Велислав Стоянов (тромбон), Даниеле Феббо (контрабас) и Атанас Попов (ударни). Вили Стоянов и компания показват стратегия под надпис Do the Duke.

Считан за една от най-основните фигури в историята на джаза, Дюк Елингтън приема израза „ отвън всякаква категория “ като „ освобождаващ принцип “, и за него музиката му спада към общата категория „ Американска музика “, а не съответен музикален род като „ джаз “. И за Вили музиката не трябва да се слага в рамка, по тази причина сортира едни от най-активно свирещите музиканти, жанрово освободени, с цел да пресъздадат средата, в която е музицирал композиторът и пианист – Дюк Елингтън.

На 9 август от 19.00 ч. на сцената излиза група Electric Pie с неподправено комбиниране на звуците от ню-диско вълната с джаз, грууви, фънки и танцувален привкус. Музиката и аранжиментите са на групата. Младите музиканти са Алис Инджеян (вокал), Ясмин Исинов (клавир) и Цветан Чобанов (саксофон).

На 16 август от 19.00 ч. група The Social Callers ще закрие " Остров на музиката ". Това е нов авторски план, основан от младите музиканти Петър Терзиев (вокал), Димитър Благоев (китара) и Димитър Карамфилов (контрабас).

Името на групировката е въодушевено от парчето Social call на Gigi Gryce и подсказва закачливия темперамент на музиката, която извършват. Триото ще разноски слушателите из разнородни джаз стандарти с някои акценти от латино музиката и френския джипси суинг. Импровизациите са средството, посредством което музикантите споделят на сцената и заразяват и публиката с неповторимата сила на джаза.

" Остров на музиката " е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществя с медийното партньорство на Джаз FM радио.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР