14 от общо 27 адвокатски съвета в страната излязоха с

...
14 от общо 27 адвокатски съвета в страната излязоха с
Коментари Харесай

Адвокатски съвети в страната възстанаха срещу избора на Белазелков и Атанасова за КС

14 от общо 27 адвокатски съвета в страната излязоха с обща позиция, с която приканват Народното събрание за " разсъдък, морал и отговорност " и анулация на решенията от 19 януари, с които шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионираният висш арбитър Борислав Белазелков бяха определени за конституционни съдии.

Тя е подписана от членовете на адвокатските колегии на Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

Двете решения през днешния ден са обнародвани в " Държавен вестник " и стартира да тече 7-дневният период, в който новоизбраните конституционни съдии би трябвало да положат клетвата си.

Ръководствата на 14 адвокатски съвета обаче упорстват ръководителят на Народното събрание, президентът и шефовете на двете висши съдилища " в границите на пълномощията си да заявят ясна и безапелационна позиция по по този начин осъществения избор, който при реализирането си би опорочил по безвъзвратен метод активността на Конституционния съд като институция, която е финален поръчител на правовия ред ".

Парламентът, президентът и двете висши съдилища са институциите, които попълнят състава на Конституционен съд. На всеки 3 години в Конституционен съд има ротация - изтича 9-годишният мандат на четирима съдии от разнообразни квоти. Парламентът трябваше да запълни квотата си още преди 2 години. Сега обаче внезапно се разбърза редом с приемането на измененията в Конституцията. ТакаАтанасова и Белазелков бяха номинирани по едно и също време от водачите на така наречен сглобка. Затова и изборът им беше превдварително решен.

" Начинът на избиране на претендентите и провелата се процедура, както и единствено чисто формалното съблюдаване на законовите условия за заемане на длъжността, повдигнаха значими въпроси ", споделят в този момент в позицията си адвокатските съвета. И напомнят - кандидатурите бяха импортирани в последния ден от периода, без авансово публично разискване, без експертен спор, неприкритост и бистрота и без претекстове за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи правила на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност.

Адвокатите обръщат внимание и че окончателното гласоподаване в пленарната зала по-малко от 24 часа след чуването на претендентите " още веднъж показва чисто формалния метод към процедурата и чувството за предрешеност на избора ".

Според тях престижът на Конституционен съд е накърнен, тъй като той не е запълнен със съдии, които дават отговор на високите условия, сложени от Конституцията. " Попълването на Конституционния съд с публично и професионално неприемливи фигури, може да има извънредно съществени и мъчно обратими последствия ", написа в позицията.

В нея се споделя още, че депутатите са показали, че не зачитат нормите на Конституцията и на решенията на Конституционния съд. И изясняват, че избирането на Атанасова и Белазелков за 9 години, както депутатите записаха в решенията, е в несъгласие с решението на Конституционен съд от 11 януари, съгласно което парламентарен арбитър, определен или назначен след плануваното възобновяване на състава на Конституционен съд, упражнява пълномощията си единствено за оставащия период от мандата. Т.е. Атанасова и Белазелков би трявало да са в Конституционен съд към 7 години.

" В интервал, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на публично доверие, ерозирането на доверието в Конституционният съд може да има непоправими последствия и да докара до цялостно разрушение на публичния контракт – без който обществото на процедура стопира да съществува. Като юристи и адвокати не можем да следим безучастно сходни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в страната, водещи до разграждане на държавността ", се споделя в позицията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР