14,5% от българите са страдали от психични разстройства в някакъв

...
14,5% от българите са страдали от психични разстройства в някакъв
Коментари Харесай

14,5% от българите са с психични разстройства

14,5% от българите са страдали от психологични разстройства в някакъв стадий от живота си, демонстрират данните на Националния център по публично здраве и разбори. 8,4% от тях е делът на тревожните разстройства, 4,5% – на разстройствата на настроението, а 4,7% – на злоупотребата и зависимостта от алкохол и опиати.

И, макар че психологичните разстройства понижават, зависимостите порастват. Злоупотребата с алкохол и опиати да вземем за пример се е нараснала от 3, 3 на 4,85 на 100.

Едва един от всеки петима с проблеми търси помощ при експерт.

Честота на злоупотребата и взаимозависимост към алкохола и наркотичните субстанции е по-висока при мъжете. Жените по-малко злоупотребяват. Това сподели доктор Захари Зарков, шеф на отдел „ Психично здраве” в Национален център по публично здраве и разбори в ефира на „ Събуди се” по Нова телевизия.

Въпреки, че дамите са по-емоционални, те търсят по-често помощ, до момента в който мъжете рядко търсят помощ. Търсенето на помощ е фокуса на нашата работа и предварителната защита на тези положения, добави той.

Специалистът уточни, че фамилните хора страдат по-рядко от меланхолия. „ Живеенето във връзка и с сътрудник е протективен фактор за развиване на депресията”, изясни той.

Д-р Зарков акцентира, че в България се подценява значимостта на психологичното здраве.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР