13 Юни Светът или по-скоро Европа отново е футбол, а

...
13 Юни Светът или по-скоро Европа отново е футбол, а
Коментари Харесай

ICTalks #69 Футбол в света на технологиите

13 Юни
Светът или по-скоро Европа още веднъж е футбол, а нововъведенията все по-често стават част и от спорта. За първи път на европейското състезание по футбол тази година Евро2020 ще се употребява VAR технологията. Как работи и какви още технологии се употребяват във футбола и в спорта изобщо. По тази тематика беседваме с редактора в Computerworld.bg и сп. CIO Иван Гайдаров в новия.

" VAR е виртуален помощник, който при потребност, при противоречиви моменти, оказва помощ на основния арбитър. Първообразът на VAR технологията във футбола и " ястребовото око " в тениса, което демонстрира същото при спор дали топката е вътре или вън. Във футбола изчакаха да се наложи малко технология и я вкараха на най-високо равнище - в Шампионската лига. А както виждаме тази година е към този момент част и от Европейското състезание, като особено съдиите разпореждат ужасно доста очаквания на нея, защото те са пострадали от своите неверни решения. Чисто в софтуерен аспект става дума за технология, която разрешава на основния арбитър да спре за малко мача при противоречива обстановка и да прегледа на занимателен каданс от разнообразни ъгли обстановката. По този метод се лимитира опцията за случаи като " Божията ръка " на Марадона.

И още: Кои са другите технологиите, които последователно се наместват във футбола - и на европейското, и по време на другите шампионати, пък и в спорта изобщо? И по какъв начин и за какво намират приложение в спорта? Има ли случаи, в които технологиите бъркат и изгодите минават в негативи? Как технологиите намират приложение в спортните залагания? Ще изместят ли технологиите човешкия фактор, да вземем за пример VAR да измести обичайния рефер? Слушайте тук:
·
Следвайте ICTalks в,, или.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР