13 са дружествата с просрочени задължения към общественият доставчик на

...
13 са дружествата с просрочени задължения към общественият доставчик на
Коментари Харесай

13 са търговците с дълг към НЕК за „задължение към обществото“, 3 вече отстранени от електроенергийния пазар


13 са сдруженията с просрочени отговорности към публичният снабдител на електрическа енергия в лицето на Националната електрическа компания (НЕК). Това излиза наяве оповестения следващ лист на търговците / производители на електрическа сила с просрочени отговорности към НЕК за цена „ обвързване към обществото “. Задълженията са към 3 ноември, а публикуването на неизрядните длъжници е от 6 ноември. Сред длъжниците продължава да е държавната „ Марица Изток 2 “, като се допуска, че заплаща, само че със забавяне.
Прави усещане, че задължените компании към началото на ноември т.г. понижават с една и това е Топлофикация Сливен, по отношение на предходния месец.

За други три търговеца/производители на електрическа сила се показва, че са отстранени от електроенергийния пазар, другояче става въпрос за общо-взето едни и същи играчи.

Компаниите са:

ТОШЕЛ 92 ЕООД – отстранена от електроенергийния пазар
АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД – отстранена от електроенергийния пазар
АРКАДИЯ СЪРВИС АД;
ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН ЕООД;
ДИКС 2001-ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ ООД
ЕЛ ЕКС КОРПОРЕЙШЪН АД
ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА АД;
ЕСКО СЪРВИСИС ООД;
ЕНЕРДЖИ МАРКЕТ АД;
КЕЙ АР ДЖИ ЕООД – отстранена от електроенергийния пазар
МОСТ ЕНЕРДЖИ АД;
САЙТ ЕНЕРДЖИ ООД;
Топлоелектрическа централа МАРИЦА ИЗТОК 2 ЕАД;
ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ ЕООД.

От оповестения лист проличава, че най-накрая упълномощените органи са подхванали ограничения за стягане на дисциплината на електроенергийния пазар, като са отстранили някои нелоялни търговци. Защото в тази ситуация става въпрос за това, че избрани нелоялни практики се отразяват отрицателно освен на НЕК, само че и като цяло на електроенергийния пазар. Огласяването на казуса не е поради несъмнено отношение към дадена компания, а заради това, че финансовото положение на даден търговец, а и на НЕК като публичен снабдител се отразява директно на потребителите на електрическа енергия – от дребните и междинни компании до битовите консуматори.

Отстраняването на компании от електроенергийния пазар е задоволително добър сигнал, че нещо се случва. Финансови проблеми при търговците на ток от една страна и от друга признаването на обстоятелството за липса на задоволителна ликвидност на борсата от друга приказва, че сега на пазара на електрическа енергия има напрежение и проблеми, които би трябвало да се изкажат, да се формулират тъкмо, с цел да бъде защитена системата.
В случая с НЕК става въпрос за цена „ обвързване към обществото “, която се заплаща от всички. Публикуването на този лист от страна на НЕК всеки месец и повторението за следващ път на едни и същи търговци/производители на електрическа енергия е доказателство, че казусът със събираемостта е сериозен. Така обаче Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ ще стартира напълно скоро да изпитва съществени проблеми. Тогава към този момент познатото избавление посредством преструктуриране надали ще е задоволително.

Разбира се, казусът никога не е едностранен, само че става въпрос да не бъдат толерирани едни компании, за сметка на други. Някои от длъжниците са координатори на балансираща група, популяризират се и като експортьори на електрическа енергия, а както знаем в този сегмент също се събира такса от пет %. Тази такса несъмнено е усложнение за търговците, а и в съпоставяне със прилежащите пазари, българската страна е единствената, която събира пари за експорт на електрическа енергия. Това е и една от аргументите за срив в износа с над 16 % през първите 10 месеца на 2017 година Както дават обещание институциите таксата ще падне при сливане на пазарите. Не може да не се регистрира, че пазарът на електрическа енергия е сложен, само че прогнозата е, че ще става още по-труден и рисков.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР