13 години след началото на управлението на кмета на София

...
13 години след началото на управлението на кмета на София
Коментари Харесай

София ще похарчи 120 млн. лв. за 4 г. за нови тротоари

13 години след началото на ръководството на кмета на София Йорданка Фандъкова и няколко години след анонса й „ Влизаме в кварталите “ Столична община взе решение да вземе заем и да  похарчи съвсем 120 млн. лева (60 милиона евро) за създаване на нови и ремонт на съществуващи тротоари във всичките 24 региона на града през идващите четири години. Парите ще стартират да се харчат от следващата година, когато предстоят избори за кметове и локална власт. Днес Столичният общински съвет реализира рядко срещано болшинство при гласуването на отчета за взимане на заем от Европейската капиталова банка на стойност 50 млн. евро по план за вложения в троторната мрежа. Останалите 10 млн. евро ще дойдат от идващите бюджети на общината.

Предложението на двама от заместник-кметовете на София – по публичното строителство инж. Ангел Джоргов и по финансите Дончо Барбалов, бе подкрепено както от най-голямата група от ръководещото болшинство – обединението ГЕРБ-СДС, по този начин и от опозиционната „ Демократична България “. Първоначално от Българска социалистическа партия не бяха съгласни с настояването, само че в последна сметка през днешния ден те също гласоподаваха „ за “. Това се случи, откакто вносителите се съгласиха да бъдат увеличени от 20 на 100 до не по-малко от 30 на 100 парите от заема за създаване и ремонт на тротоари, които ще отидат на директно послушание на районните кметове. Освен това и останалите средства, които ще се разпореждат с състезания на централната власт в общината, също би трябвало да бъдат съгласувани с кметовете по места, реши СОС.

„ По този отчет постигнахме консенсус, успяхме да увеличим %, които ще отидат към районните кметове, които стоят най-близко до жителите на съответните региони. Надявам се по този метод в по-кратки периоди да бъде осъществена тази извънредно значима стратегия. Това е един от главните ни цели за влизане вътре в кварталите, за ремонт на овехтялата вътрешна инфраструктура “, разяснява водачът на социалистите в СОС Иван Таков.

Относно взимането на идния заем СОС реши още на всеки три месеца кметът Фандъкова да дава доклад за осъществяването на програмата. Освен това бе решено на районните кметове да се провиснал в допълнение до 720 000 лева без Данък добавена стойност годишно от бюджета на общината за разплащане със строителни надзорници, които да управляват качеството на осъществяването.

Представителят на гражданската организация „ Спаси София “ Борис Бонев единствен гласоподава срещу взимането на заема. „ Няма по какъв начин да поддържа милиони да се изсипят в " стратегия за ремонт на тротоари ", без да има лист с улиците, които ще се ремонтират, нито критерии по какъв начин ще бъдат избирани те. Няма и стандарти за качествени и красиви настилки, а ще се продължи с плочици вид " кокалче ", които с изключение на грозни, се разпадат месеци откакто са били подредени.Тази " стратегия " не е нищо повече от следващото асимилиране на милиони, обгърнато под формата на подправена угриженост за тротоарите на София, които след 15 годишното ръководство на ГЕРБ са в трагично положение. Жалко е, че Демократична България и Българска социалистическа партия за следващ път повярваха на подправените обещания на Фандъкова и поддържаха ГЕРБ, вместо да ги принудят най-малко един път да си свършат работата. Заради тяхната незадълбоченост 120 милиона ще бъдат профукани без резултат “, разяснява Бонев след взимане на решението.

Както към този момент стана дума, работата по строителството и обновяването на тротоари в София би трябвало да почне през 2023 година с ремонта на над 690 хил.кв. м. Управляващите дават обещание още, с изключение на нови настилки, да извършват и: намаления на тротоарите, тъй че да са налични за майки с колички и хора със усложнения в придвижването; тактилни линии за хора с повредено зрение; нови бордюри, при необходимост; парапети и антипаркинг колчета, където е належащо, с цел да не се качват коли по новите настилки; ремонт на изкуствените неравности, които не дават отговор на настоящите изисквания; засаждане на нови дървета. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР