1254 души у нас искат да командват общините. Общините обаче

...
1254 души у нас искат да командват общините. Общините обаче
Коментари Харесай

Какви са правата и задълженията на един кмет?

1254 души у нас желаят да командват общините. Общините обаче са съвсем пет пъти по-малко от претендентите. И задачата на близо 6 милиона и половина българи ще е да изберат най-достойните.

Победителите ще ръководят до 2023 година.

Само че властта им не е в забрадка вързана. Те могат да бъдат отстранени от поста " кмет ". Например в случай че е потвърден спор на ползи - в случай че, да кажем, кметът назначи във финансовия отдел на общината собствен родственик. Кметът не може да прави каквато и да е комерсиална активност и в случай че преди да бъде определен е имал компания - до 1 месец би трябвало да се откаже от нея. А през тези четири години, може да направи задоволително неща.

Той дава отговор за това парите на общината да бъдат изхарчени по този начин както е дал своя вот общинския съвет.

Той взема решение по какъв начин да наподобява града, какво да бъде издигнато, къде е разрешено да се паркира. И тъй като е задължен да се грижи за публичния ред - може със заповед да изпрати полиция там, където счита, че е нужно. Има право да се намеси даже в спор сред съседи в блока.

А през зимата е единственият, който може да ви задължи със заповед да изчистите снега пред къщата си.

И въпреки всичко огромна част от решенията кметът не може да взима самичък - те би трябвало да бъдат разисквани с общинските съветници.

Стигнахме и до въпроса за парите.

В началото на тази година беше решено, че заплатите няма да зависят от това какъв брой е огромна общината и какъв брой души има в нея. И по този начин всеки кмет - даже този на най-малката община, може да получава най-много 4600 лв. всеки месец - колкото получава един министър. Дали ще заплатата на кмета ще е толкоз или по-малко - не вземат решение жителите, а общинските съветници.

От жителите зависи единствено в чий джоб ще отиват парите.

Въпросът за заплатата на кмета към този момент стои по различен метод.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР