1234 Протестиращите носят чадъри, маски и очила, за да се

...
1234 Протестиращите носят чадъри, маски и очила, за да се
Коментари Харесай

Хонконг отлага гласуването на закона за преселване към Китай след протестите

1234
Протестиращите носят чадъри, маски и очила, с цел да се предпазят от водните оръдия и сълзотворния газ на полицията

1234
Това е вторият многохиляден митинг против законопроекта

1234
Опасенията на протестиращите са, че законът ще позволи случайни арестувания, нечестни процеси и мъчения по силата на китайската правосъдна система

1234
Според кореспонденти на място протестиращите са подготвени да останат за по-дълго

Хонконг ще отсрочи гласуването на законопроекта, допускащ изгонване на локални поданици към Китай, откакто стотици хиляди души още веднъж стачкуваха против проекта, който съгласно тях е опасност за човешките права и правосъдната самостоятелност на територията.

Властите в китайския специфичен административен регион към момента не са определили по кое време законопроектът ще бъде върнат за гласоподаване. Според тях проектът е нужен, само че съперниците споделят, че това ще разреши на Китай да заобиколи правните гаранции на територията и да екстрадира политически съперници или други поданици на града, базирайки се на изфабрикувани обвинявания.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Протести преди гласуването

[Reuters] В сряда сутринта стотици хиляди души са се събрали в символ на митинг против проектозакона, който трябваше да бъде гласуван в 11.00 ч. локално време (6.00 ч. българско). Демонстрантите блокираха основни улици, водещи към постройките на локалната власт. Според локални медии и репортери на западни издания полицията е била въоръжена с пушки и е употребила водни оръдия и сълзотворен спрей, с цел да разпръсне протестиращите. Те пък са били готови за това, като на фотосите се вижда, че носят чадъри, дъждобрани, маски и очила. Според Guardian протестиращите са подготвени да останат за по-дълго, защото в града има обособени места за доставяне и за оказване на първа помощ.

Това е вторият митинг против законопроекта. В неделя се събраха толкоз доста демонстриращи, че някои дефинираха протичащото се като най-големия митинг в Хонконг след 1997 година, когато Англия върна територията на Китай. Според уредниците в неделната проява са се събрали към 1 млн. души (или една седма от популацията на територията), до момента в който полицията твърди, че става въпрос за 240 хиляди души. Тогава управляващите оповестиха, че няма да се откажат от законопроекта макар митингите.

За разлика от митинга в неделя този през днешния ден не е бил позволен от управляващите. Според кореспонденти на място събралите се през днешния ден са изплашени и не желаят да разкрият самоличността си от боязън да не бъдат арестувани. По последна информация е имало пукотевица, само че това към момента не е доказано от репортери на място. Според очевидци протестиращите са най-вече младежи.

Срещу какво стачкуват

[Reuters] По силата на правилото " една страна, две системи " Хонконг резервира своята правосъдна самостоятелност, законодателство и икономическа система, а на жителите се подсигурява отбраната на някои човешки права, в това число независимост на словото и правото на демонстрации - невиждани в континентален Китай. Според някои критици обаче този принцип губи силата си след митингите от 2014 година, които станаха известни като " Революция на чадърите ".

Сега препоръчаните промени разрешават претенции за екстрадиция от управляващите в Китай по отношение на обвинени в престъпни действия, защото смятат, че Хонконг може да се трансформира в " парадайс за нарушители ".

Хонконгските управляващи се пробваха да смекчат недоволството с някои гаранции като обещанието да се екстрадират единствено обвинените в закононарушения, предполагащи оптималната присъда от най-малко 7 години. Също по този начин съгласно тях съдилищата в територията ще имат последната дума дали да се уважат настояванията за екстрадиция и обвинени в политически и религиозни закононарушения няма да бъдат екстрадирани. Въпреки това опасенията за случайни арестувания, нечестни процеси и мъчения по силата на китайската правосъдна система остават.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР