1234 1234 Лидер за първа година е Сенсата, която има

...
1234 1234 Лидер за първа година е Сенсата, която има
Коментари Харесай

Най-големите компании за машини и оборудване: Щастливо рали

1234 1234
Лидер за първа година е " Сенсата ", която има произвеждане в Ботевград и Пловдив. Вицешампионът също е от Ботевград - ИМИ. И двете сдружения в предишното бяха с общ белгийски притежател. Сега са надлежно на американски и филипински акционери

© Цветелина Белутова 1234
" Компанията означи мощен растеж през 2018 година и възнамерява уголемение на активността си за интервала 2019 - 2021 година ", споделя Мартин Ниланд, изпълнителен шеф на " Бер-Хелла термоконтрол "

© Георги Кожухаров 1234
" Увеличението на приходите ни е резултат от кротка непримиримост и струпване на напъните ни през годините ", споделя Ивайло Пенчев, създател и акционер в " Уолтопия "

© Велко Ангелов Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. Голяма част от фабриките уголемяват производството си, само че има и такива, които се развиват чисто органично.В страната влизат и нови вложители – основно немски производители на автомобилни съставни елементи.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Ако има бранш в българската стопанска система, който наподобява здрав и пораства като младеж, това са машините и оборудването. След като миналата година водещите 40 компании в промишлеността усилиха приходите си с 12%, през 2018 година те прибавиха още близо 13% към резултата си и сумарните продажби доближиха 8.2 милиарда лева, а междинният им оборот прескочи бариерата от 200 млн. лева Спад, и то дребен, означават 9 компании – толкоз, колкото и миналата година.

Голяма част от предприятията не престават да се уголемяват, само че има и такива, които усъвършенстват продуктивността си и порастват чисто органично. Наред с обичайно мощните производители на автомобилни съставни елементи, които са почти половината от водещите компании в машиностроенето, огромният победител през предходната година се оказват фабриките за колела. С ускоряване от антидъмпингови мита против Китай те съумяват да наложат по-скъпите си електрически версии на пазара, с което приходите им се усилват с двуцифрени темпове.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За финален път в класацията обаче влиза производителят на автомобилни тапицерии " АЛС България ", откакто по-рано тази година канадският притежател Exco Technologies реши да закрие и трите си завода в страната поради нерентабилност. А това евентуално е сигнал, че цената на нискоквалифицирания труд е достигнала тавана си и бъдещето е в софтуерните производства.

Водачите от Ботевград

С растеж на приходите над 26% производителят на датчици " Сенсата технолоджис България " се изстрелва с цели четири позиции и заема шампионското място в секторната ранглиста за 2018 година Компанията има цех в Ботевград и втори в Пловдив, а неотдавна стартира създаване на още една индустриална постройка в първата си локация. " Скокът през предходната година се дължи на нови мощности, както и на нови индустриални групи, защото има увеличено търсене за нашите артикули, най-много за автомобилната промишленост ", споделиха от сдружението.

По данни на " Сенсата технолоджис " размерът на създадената и продадена продукция през 2018 година е повишен с близо 50%. В Ботевград са увеличени мощностите за високотемпературни датчици за автомобилната промишленост. В Пловдив размерите са нарастнали двойно поради спомагателния потенциал за разнообразни датчици (за здравна инсталация, агро- и тежкотоварни машини и други транспортни средства). " През 2017 година тези линии бяха преместени от Полша и Германия в България ", прецизираха от компанията.

За 2019 година " Сенсата технолоджис " чака продължаващ растеж на размера произвеждане и надлежно продажби с към 15%, което значи и прескачане на границата от половин милиард оборот. До края на годината би трябвало да бъде завършено разширението в Ботевград, като резултатът от него ще се усети още през 2020 година

От Ботевград е и втората най-голяма компания в бранша - " Интегрейтид микро-електроникс България ", която също продължава да усилва приходите си през 2018 година, въпреки с по-бавни темпове – 9% по отношение на 12% през 2017 година Ръстът обаче е напълно органически и забавянето беше предстоящо, защото преди две години компанията завърши петгодишна капиталова стратегия за към 25 млн. лева, с което доближи оптималния си потенциал за уголемение в България.

Предприятието създава електронни модули за коли. Работи като снабдител второ равнище, а измежду крайните му клиенти са Volkswagen, Audi, Mercedes, Renault, Peugeot, Mazda, Toyota, Maserati, Bentley и други Компанията е част от филипинската група Integrated Micro-Electronics (IMI), която е един от най-големите международни производители на автомобилна и друга електроника с оборот 1.3 милиарда $ за 2018 година

Освен местоположението двете най-големи машиностроителни компании ги свързва и общо минало. До 2011 година " Интегрейтид микро-електроникс " (тогава " ЕПИК електроник асембли " ) беше част от холдинга Elex, както и първата в класацията " Сенсата технолоджис " (тогава " Сензор найт индастриал " ). Тогава директните им притежатели – основаните в Белгия EPIQ и Sensor-Nite, бяха продадени надлежно на филипинската IMI и американската Sensata Technologies. Третата компания на Elex – Melexis, си остана в белгийската група. Тя също има локално сдружение – " Мелексис България ", което през 2018 година пораства доста и за пръв път влиза в топ 40 в машиностроенето (виж по-долу).

За дома от старите първенци

Севлиевският производител на санитарна керамика и арматура " Идеал Стандарт – Видима ", който преди много години беше дълготраен водач в бранша, резервира третата си позиция в бранша. Компанията продължава да пораства (5%), въпреки и по-бавно от 2017 година, когато регистрира близо 13% нарастване на приходите. Това обаче демонстрира наклонност на стабилизиране на продажбите след спада предходните години. Основната причина е увеличеният потенциал и нарасналата продуктивност, откакто компанията стартира тригодишна капиталова стратегия за близо 70 млн. евро, която би трябвало да завърши тази година. Очакванията са, че с това размерите на произвеждане ще набъбнат с 30%.

Компанията е част от основаната в Брюксел Ideal Standard International, а трите завода в България са най-голямата индустриална база в границите на групата. Преди година компанията майка стана напълно благосъстоятелност на американския фонд Anchorage Capital, откакто от инвестицията си излезе различен финансов вложител от Съединени американски щати – Bain.

След три години отпред на секторната ранглиста обаче през предходната година " Либхер-Хаусгерете Марица " отстъпва водачеството и със спад 5.6% заема четвъртата позиция. Заводът на немския производител на хладилна техника се намира в Пловдив. Извън топ 40 при машините тази година остава другото дружество на групата Liebherr - " Либхер транспортейшън системс Марица ", което създава климатици за влакови мотриси.

Авторали

С към една пета порастват приходите на производителите на автомобилни съставни елементи " Теклас " и " Язаки ", което ги издига нагоре в топ 40. В България на процедура се намират най-големите фабрики на турската група Teklas, която от време на време уголемява бизнеса си в страната и към този момент има четири заводи в Кърджали и по една в Крумовград и Момчилград. Там се създават произведения от каучук, пластмаса и метал за горивните, охладителните и спирачните системи на колите за на практика всички водещи автомобилни производители. Наскоро компанията стартира създаване на седми цех в страната - този път във Враца, който се чака да стартира произвеждане доникъде на идната година, а инвестицията се прави оценка на към 30 млн. лева Продукцията на новото дружество ще бъде главно за електрически и хибридни коли. През 2019 година компанията чака да добави още към 100 млн. лева към приходите си от продажби, а по думите на представителя на изпълнителните шефове Георги Георгиев желанията са до пет години оборотът да доближи 1 милиарда лева Въпреки лекия спад на крайния резултат през 2018 година " Теклас " остава най-печелившата компания в автомобилния бранш в страната с 52.5 млн. лева и норма на облага от съвсем 14%.

" Язаки България ", която е благосъстоятелност на японската Yazaki и също създава автомобилни кабели, продължава да пораства поредна година, откакто през 2017 година отвори трети цех в страната – в Димитровград. Първите й две производства са в Сливен и Ямбол. От компанията споделиха, че нарастването на приходите се дължи на въведените нови артикули, които дават отговор на възходящото търсене на по-стабилни и широкообхватни системи за транспорт на данни в транспортните средства. Компанията прави и високоволтови артикули и системи за растящия европейски пазар на хибридни и електрически транспортни средства. Отчетената дребна загуба за 2018 година не е изненада. " Както се очакваше, стартирането на третия цех " Язаки " в Димитровград имаше негативно влияние върху финансовите резултати на компанията в България през 2018 година ", споделиха от сдружението. Оттам не прецизираха какви са прогнозите им за тази година, само че споделиха, че ще останат фокусирани върху възстановяване на успеваемостта и увеличение на потенциала в трите си завода в страната.

С над 13% порастват приходите и на другата компания за автомобилни съставни елементи в десетката – " Ханон системс Пловдив ". Това е новото име на " Магна пауъртрейн Пловдив ", откакто преди три месеца южнокорейската Hanon Systems закупи световния бизнес с артикули за контролиране на налягането на течности и надзор на канадската група Magna, в който влиза и пловдивският цех. До 2013 година пък предприятието беше благосъстоятелност на немската Ixetic.

Германската тройка

С повече от една четвърт нарастват приходите и на различен производител на автомобилни съставни елементи - " Бер-Хелла термоконтрол ", която е благосъстоятелност на немската група BHTC. Предприятието създава климатични системи, а заводът се намира в индустриалната зона в Божурище. " Компанията означи мощен растеж през 2018 година и възнамерява уголемение на активността си за интервала 2019 - 2021 година ", сподели изпълнителният шеф Мартин Ниланд. " Като част от тактиката за напредък беше построено уголемение на производството, което приключи през май тази година ", добави той. Проектът стартира в средата на предходната година и включва нова индустриална линия на повърхност близо 6.5 дка, която ще обслужва нови планове на клиенти на компанията. Инвестицията е за близо 32 млн. лева, а с разширението предприятието открива още над 250 нови работни места. " С новите чиновници екипът на BHTC в България ще надвиши 700 души - шест пъти повече от 2013 година, когато BHTC стартира активността си в България ", добави Ниланд.

С следващ мощен растеж (28%) приходите на русенския цех за автомобилни ключалки " Витте аутомотив България " към този момент надвишават 200 млн. лева Компанията е част от немската група Witte и на процедура не е серпантина да пораства от започването на произвеждане в България през 2010 година От тази година тя към този момент има втори цех на площадката в Русе, с което потенциалът й ще се удвои. За 2019 година " Витте аутомотив " чака продажбите й да се покачат до 126 млн. евро (близо 250 млн. лева.), а до 2022 година да доближат 200 млн. евро. При цялостен потенциал броят на служащите ще бъде 1500 души (малко над 1000 към края на 2018 г.). В новия цех с изключение на заключващи системи ще се създава и нов артикул – предни и задни видеокамери за новата S класа на Mercedes.

Друг немски производител на автомобилни съставни елементи – " Костал България ", който има две заводи за кормилно съоръжение и ръчки в Смолян, регистрира леко намаляване на приходите и отстъпва две позиции надолу. Четворен скок обаче отбелязва другата компания на Kostal в страната – " Костал аутомотив България ", която стартира произвеждане в Пазарджик преди две години. Това в действителност изяснява и внезапното покачване на резултатите, защото през 2017 година заводът не е работил цялостна година. Освен двете индустриални предприятия компанията има и софтуерно сдружение в София.

Дебют измежду огромните

С растеж от близо 35% в листата на водещите компании в бранша през 2018 година влиза производителят на чипове и датчици за коли " Мелексис България ", част от белгийската Melexis. " През 2018 година групата регистрира растеж на продажбите 11% до 569 млн. евро, а " Мелексис България " има значим принос за този триумф ", споделиха от компанията. За тази година обаче белгийският холдинг чака размерът на продажбите да намалее поради по-несигурната икономическа и геополитическа обстановка вследствие на напрежението в международните търговски връзки.

Независимо от това в България " Мелексис " удвоява площта си за произвеждане и тестване на съставни елементи, доста усилва и развойния център и складовата си база. " Само през 2018 година наехме над 150 нови чиновници в R&D и производството ", споделиха от сдружението. " Мелексис " на процедура е компанията с най-бързо възходящ личен състав измежду 40-те водещи предприятия в бранша. Разширението на бизнеса е част от петгодишна капиталова стратегия за 75 млн. евро, която би трябвало да завърши през 2022 година

Другият дебютант в топ 40 е производителят на катерачни стени " Уолтопия ", който пораства с повече от 21% през предходната година. Компанията от Летница е и най-рентабилното дружество (22.5%) като се изключи производителя на хазартни машини и програмен продукт " Евро геймс технолоджи ". По думите на създателя и акционер в " Уолтопия " Ивайло Пенчев растежът на приходите е резултат от " кротка непримиримост ". " Няма някаква съответна причина за нарастването на приходите, просто струпване от напъните ни през годините ", сподели той и добави, че компанията на процедура всяка година уголемява по малко производството си. Освен фабриката в Летница " Уолтопия " има също индустриални бази в индустриалната зона в Божурище (чрез дъщерно дружество) и в Лозен край София. Компанията е най-големият производител на катерачни стени в международен мащаб, а продуктите й се продават в 76 страни.

Добрата вест е, че в страната не престават да влизат и нови компании от бранша, главно немски производители на автомобилни съставни елементи. Leoni сега построява цех за асемблиране на кабелни съоръжения в Плевен, който би трябвало да проработи през есента. Инвестиция във Враца прави друга компания за кабели – MD Elektronik, а край Ловеч неотдавна стартира производството на CSR линии за дизелови коли VOSS Automotive. В Русе пък проекти за произвеждане на автомобилни тапицерии има Bader. Големият пробив в промишлеността обаче ще се случи, в случай че България бъде определена за идващия мегазавод на Volkswagen, решението за което се чака тази година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР