123 Много често разказвам на клиентите за България, опитвам се

...
123 Много често разказвам на клиентите за България, опитвам се
Коментари Харесай

Българска паста в Дарлингтън

123
" Много постоянно описвам на клиентите за България, пробвам се да разпространявам някои български артикули ", споделя Вероника Лазарова, която има магазин за паста в Дарлингтън, Англия

[Личен архив] 123 [Личен архив] 123 [Личен архив] Преди година журналистът Вероника Лазарова стартира дребен бизнес в североизточния британски град - прясна паста за у дома.Днес нейният The Pasta Shop се радва на известността на локалните поданици, провежда и уъркшопове за подготвяне на паста.При сравнението на средата за бизнесмени във Англия и в България първата води с доста. Ако се озовете в северната част на Англия и ви се хапва паста, минете през Дарлингтън и потърсете The Pasta Shop. Собственик е българката Вероника Лазарова, която подготвя прясна италианска паста за у дома, само че можете да я консумирате и на място и да чуете позната тирада.

По специалност Вероника е публицист и преди да се реалокира със фамилията си в Англия, работи в " 168 часа ". След това основава уеб страницата Lifebites.bg, на който към момента е основен редактор. Преди няколко години обаче взема решение, че е време да се захване с нещо друго " поради протичащото се с публицистиката в международен мащаб ". Така се насочва към едно от заниманията си – готвенето, и последователно го трансформира в бизнес. В момента в най-натоварените дни през нейния магазин за паста минават към 120 души, огромна част от тях – постоянни клиенти, като популацията на града е малко над 100 хиляди души. Още по-интересно е сравнението по какъв начин се стартира дребен бизнес в България и в Англия - отношението на администрацията към бизнесмените е като в две паралелни вселени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Началото

След като взема решение, че желае да се пренасочи към готварския бизнес, Вероника кандидатства за работа в локална пицария. " С опита ми на публицист и нулева професионална подготовка в областта на хранителната промишленост даже и не ми се обадиха, макар че аплайвах два или три пъти и имах рекомендация от непосредствен човек на притежателя. Реших, че откакто не мога да си намеря работа, която одобрявам, мога сама да си я основа. И откакто пицата беше заета, взех решение да се насоча към правенето на паста ", споделя Лазарова. Подхожда професионално – прави изследване и намира компания, която създава нужното съоръжение за подготвяне на пастата, стартира да търси уместно помещение в Дарлингтън, в това време отпътува в Италия, с цел да премине курс за подготвяне на паста с определената техника. Обучението включва базови познания и какви са условията в хранителната промишленост, по какъв начин да се съхранява вярно храната, какво съоръжение е нужно.

" Беше потребно, само че е като да завършиш университет – имаш теоретична подготовка, само че тя няма нищо общо с практиката. Освен това в Италия са налични всички нужни първични материали, с положително качество, до момента в който в Англия пазарът е стеснен, нямаш опция да избираш спецификата на брашното, с което работиш, и така нататък ", продължава своя роман Лазарова.

Намира помещение и съумява да контракти със притежателя да не заплаща наем първите три месеца, с цел да може през това време да го ремонтира и " да си подсигурява финансов въздух ". Пресмята, че вложенията й първоначално са към 40 хиляди паунда. " Една другарка ме насочи към локална неправителствена организация, която оказва помощ на бизнеса в региона да кандидатства по европейски стратегии. Така си върнах 30% от инвестицията в съоръжение ", споделя Вероника.

Пътува още веднъж до Италия, този път на частна консултация за да приготви менюто, което да предложи. Но по-късно трансформира съвсем всичко - след опити с храната и откакто схваща кой вид артикули е най-подходящ, с цел да пасне на месния усет. Започват с една седмица, в която вършат единствено така наречен Tasting menu – подготвя дребни порции, които раздава гратис и популяризира във Facebook, с цел да притегли клиенти. " Направих доста неверен избор да работя с хора, които нямат никакъв опит и също така са ми другари, в резултат на което първите шест месеца бяха пагубни ", обобщава Лазарова. Допълва, че е трябвало да се оправи с цялата администрация, да заплаща заплати и да разчита на хора, които нямат никакъв опит, и по тази причина стартът е бил доста сложен. " И тъй като става въпрос за храна, има санитарни условия и доста работа. Не е единствено продажбата и приготвянето й, а почистването е може би към 50% от работата. "

Нещо като Враца

Вероника съпоставя града, в който живее сега, с родния Враца – по-скоро дребен град с по-консервативно усещане към света. " Дарлингтън е в Североизточна Англия, където безработицата е по-висока и хората са с по-провинциално мислене – не са толкоз отворени към света, към пътувания, нямат предпочитание да пробват нещо ново. Затова и всички ми споделяха, че са доста скептични към това начинание. Но една година по-късно ние сме тук и бизнесът се развива добре ", споделя Лазарова. Започва да покрива всички разноски, свързани с бизнеса, на деветия месец от старта, като от няколко месеца работи на облага, която реинвестира в нова техника и възстановяване на мястото. Но и не желае да се разраства прекалено много - пресмята, че в случай че премине локалния предел за регистрация по Данък добавена стойност (85 хиляди паунда), ще би трябвало да вдигне цените и да прави по-големи обороти, което пък ще усили потребността от още хора.

И въпреки всичко бизнесът се развива – първоначално не са планувани места за сядане. След това последователно поставя кухненски остров. " Мястото е тип заведение за бързо хранене, които са доста известни в Англия. Но откакто сложих места за сядане, това притегли още повече хора ", споделя Вероника и прибавя, че е нужна и реклама, която тя прави сама главно през обществените мрежи. " Рекламирах малко и в локалните медии, само че основата е Facebook ", прибавя Лазарова. Цените на пастата варират съгласно това дали е за подготвяне у дома, или е подготвена за консумация, като една порция е сред 1.50 и 4.50 паунда.

Бизнес среда - 6:0 за Англия

" Нямах никаква визия по какъв начин се прави бизнес в Англия. Но благодарение на моя другарка англичанка, която е юрист, разбрах, че е доста елементарно да регистрираш компания – за минути от у дома пред компютъра против 12 паунда ", твърди Вероника.

Разказът какво се случва по-късно е мотив за размисъл какъв брой надалеч са българските управляващи от другояче определяното като приоритет възстановяване на средата за правене на бизнес. След като записва сдружение с лимитирана отговорност, се свързва с общината, която й дава информация какви са идващите стъпки, които би трябвало да предприеме. Говори и с локалния еквивалент на Българската организация по сигурност на храните. " Тук това е отдел към общината, идват да ревизират помещението и ти дават упътвания какво би трябвало да промениш в постройката, с цел да дава отговор на условията. След това я инспектират. Можеш да им се обадиш когато и да е, имаш непрекъснат достъп до тези хора, които без проблем се отзовават и дават безвъзмездни рекомендации какво можеш да подобриш по този начин, че да отговаряш на условията им ", коментира Вероника. Добавя и че не е платила нищо за подготовката на европроекта си, защото консултантската компания работи с общината.

Тя споделя, че като се изключи Лондон центровете на множеството градове в Англия " умират " търговски – фирмите изнасят офисите си в периферията, което води до опустяване на централните градски елементи. Затова нейната община е решила да оказва помощ на дребните бизнеси в центъра, като им дава данъчно облекчение – в случай че се наеме комерсиално помещение, чиято оценка на наема е под 12 хиляди паунда, локалните налози и такси се опрощават. Така се оказва, че дължи налог единствено за интервала, в който не е било отворено – през първите три месеца.

" Един ден получих телефонно позвъняване от общината, с което ми обясниха, че имат непретенциозен фонд от страната за насърчаване на локалния бизнес и са решили с част от него да покрият останалата сума от дължимите локални налози. Сумата не беше огромна – в размер на няколкостотин паунда, само че въпреки всичко си беше облекчение. Бях доста прелестно сюрпризирана, не знам дали сходно нещо би се случило в България ", споделя Лазарова. Тя прибавя, че съгласно нея общината е осъзнала, че в случай че няма работещ бизнес, безработицата ще е висока, а постъпленията от налози ще са по-ниски. И по тази причина локалната власт има целенасочена политика за поощряване на дребните компании, които оперират на нейна територия.

Хората

Екипът на Pasta Shop сега е от петима души, като Вероника е движещата мощ на бизнеса. Подобно на България, един от главните проблеми на фирмите във Англия е намирането на работна ръка.

" Това съгласно мен значително е обвързвано със спецификата на обществото – една немалка част от хората живеят на обществени помощи. След като през 70-те години на предишния век, по времето на Маргарет Тачър, се затварят мините, огромна част от хората остават без работа и страната стартира да ги подкрепя. Оттогава до момента са минали няколко поколения, които живеят на помощи и нямат никакъв интерес да работят. Има условие да си търсят претовареност и те подават документи проформа, само че в никакъв случай не стартират ", споделя Лазарова.

Прави й усещане, че даже да са въодушевени първоначално, младежите се отхвърлят бързо. Пуска публикация в локалния лицей, който има стратегия за стажанти. Отзовават се 12 души. " Човекът, който избрах, беше италианка – на 28 години, с общ трудов стаж една година. Тя беше най-хубавият претендент, беше най-ентусиазирана, беше страхотна, само че загуби интерес и след три месеца напусна ", споделя Вероника. И прибавя, че съгласно нея в международен мащаб по-младото потомство като цяло се отегчава прекомерно бързо, губи интерес и напуща работното си място, и то от през днешния ден за през днешния ден.

Споделено пространство за храна

Вечер и през уикендите в The Pasta Shop има и кулинарни курсове за подготвяне на паста. Една част от тях се водят от професионален готвач италианец, като Вероника му оказва помощ с намиране на клиенти и организацията. " Засега курсовете са по-скоро странична активност, приходите са главно от пастата. Но намираме клиентите за класовете главно през магазина ", твърди Вероника Лазарова.

Отскоро обмисля ново бизнес начинание - кулинарно учебно заведение и споделено пространство за курсове за готвене и празненства. " Тук са доста известни така наречен Pop-up shops. Идеята ми е да основа кухня, която да може да се наема от експерти. В Англия са доста известни тези бизнеси с домашно приготвена храна, която по-късно се продава, да вземем за пример на фермерските пазари. Но изискванията, в които се работи, т.е. у дома, нормално мъчно покриват санитарните условия за храна, която по-късно се продава ", споделя Вероника. И прибавя, че когато отваря своя кулинарен магазин, в събота и неделя го отдава чартърен на различен човек тъкмо с тази цел. Получава още няколко запитвания дали може да им отдава кухнята, само че натовареността на мястото се усилва и стартира да отхвърля.

" Затова започнах да мисля в тази посока – за помещение, което може да се отдава чартърен за потребностите на разнообразни дребни бизнеси от хранителната промишленост. Всичко това ще бъде проведено – с помещение за уъркшопове, за празненство ", прибавя Лазарова. Q&A

Кое определяте като неточност при старта?

В началото бях в кухнята и готвех, а имаше различен човек на касата. Основният ми плюс обаче е връзката – множеството хора не могат да поддържат връзка един с различен. Бил ли си публицист, знаеш по какъв начин да подходиш и можеш да правиш всичко. Макар че моят британски първоначално беше малко негоден. Сега доста постоянно описвам на клиентите за България, пробвам се да разпространявам някои български артикули като чашите за кафе Cupffee, които могат да се ядат. Поръчала съм от тях и ги промотирам като български артикул, не спечелвам от тях.

Мислили ли сте да отворите ресторант?

О, не! За мен главното е да знаеш какво си почнал, с каква цел и накъде вървиш. Никога не съм желала да разтварям ресторант, а да работя нещо с усмивка. И това върша сега. Сега имам опит, екип, на който мога да разгадавам, и ми е по-лесно и умерено. Ние сме заведение за бързо хранене, което предлага храна с високо качество на налични цени и положително обслужване. Имаме постоянни клиенти, които идват няколко пъти седмично, и в случай че в миналото създадем неточност с поръчката им, те няма да престанат да идват поради това еднократно пропадане, а ще се върнат, тъй като построяваме връзки. Аз знам какво харесват, помня рецептите, знам имената им, имената на децата им... и те идват по тази причина. Винаги им изяснявам всичко, което желаят да знаят.

Как гледате на Брекзит?

Нямам време да се тормозя. Мнението на всички е, че ще обеднеем. Цените към този момент са нагоре на съвсем всичко. Фирмата, която ми обезпечава опаковките, подвигна цените със 7% поради Брекзит и обезценяването на паунда.

Много хора се подлъгаха по концепцията, че в случай че не вършим вноска в бюджета на Европейски Съюз, тези пари ще отидат за опазване на здравето, което няма по какъв начин да се случи. Но хората с ниско обучение могат да се манипулират елементарно. Настроенията против чужденците в действителност се изостриха в последно време, тъй като те се усилват. Но мигрантите са повече, тъй като няма работна ръка. Тези, които не работят обаче, не престават да не работят с оправданието, че чужденците им взимат работните места.

Откакто съм отворила това място обаче, нито един път не съм срещнала отрицателно отношение от хората поради това, че съм чужденка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР