120 души от най-стария музикално-танцов ансамбъл на Русия - световноизвестният

...
120 души от най-стария музикално-танцов ансамбъл на Русия - световноизвестният
Коментари Харесай

Легендарният Кубански казашки хор напълни Зала 1

120 души от най-стария музикално-танцов отбор на Русия - световноизвестният Кубански казашки хор изпълни Зала 1 на НДК при първия си концерт от турнето си в България.

Емоциите ескалираха и публиката нямаше по какъв начин да остане равнодушна след всяка една ария или танцова режисура от грандиозния театър, а специфичният привет за българите бе осъществяването на патриотичния марш " Боят настана " по текста на Иван Вазов, което изправи публиката на крайници измежду бурни овации.
До 22 юни именитите казаци ще пеят още в четири българска града - 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив.

За концертите пред българската аудитория Кубански казашки хор пристигна в цялостният състав от артисти, музиканти и танцьори и всички солисти. Избрана е стратегия " Най-доброто за 200 години ". Сред песните са обичаните " Любо братцы, любо ", " Ты елементарни меня, родная ", " Когда мы были на войне ", " Распрегайте, хлопцы, кони " и други емблематични казашки песни.


Кубанският казашки хор е учреден в град Екатеринодар - сегашен Краснодар, преди 207 години. В избран смисъл Кубанският казашки хор е същински исторически монумент. Ансамбълът пази, развива и придвижва през вековете богатите певчески и танцови обичаи на Кубанския край. В неговия репертоар се съхраняват над 4000 творби от разнообразни столетия. Изпълняват се най-популярните казашки съветски и украински песни и танци. Те са отражение на вековната история на една велика патриотична общественост - казаците.


Повечето от текстовете са за себеотрицанието и жертвоготовността на казака в името на отечеството, за връзката на война с правилния му кон, за любовта към родината. Но музиката на ансамбъла е събрала и запечатала и трагичните събития от времето на Гражданската война, когато казачеството е подложено на гонения, както и на репресиите от 30-те години на предишното столетие, на руската хармония в изкуството.
В състава на ансамбъла са над 100 души - артисти, танцьори и музиканти. Художествен началник и основен диригент на хора е националният актьор на Русия, Украина, републиките Абхазия, Адигея и Карачево-Черкезия, проф. Виктор Захарченко.

В идващите дни казаците не престават с турнето си в България - на 19 юни във Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас и на 22 юни - Пловдив.

Снимка: Георги Палейков/BulFoto
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР