12 Вернер Хойер, президент на Европейската инвестиционна банка © Анелия

...
12 Вернер Хойер, президент на Европейската инвестиционна банка © Анелия
Коментари Харесай

ЕИБ откри офис в България

12
Вернер Хойер, президент на Европейската капиталова банка

© Анелия Николова 12
Европейската капиталова банка откри офис за България в София

© Анелия Николова " Засиленото локално наличие на банката ще й разреши да ускори и обвързването на отпущането на заеми от Европейска инвестиционна банка с безвъзмездните средства от Европейски Съюз. "
Вернер Хойер, президент на Европейска инвестиционна банка
Още по тематиката
Вазил Хюдак: Искаме да финансираме и по-големи планове в България

Вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка пред " Капитал "
25 юли 2017
Близо половин милиард евро даде Европейска инвестиционна банка на България през 2016 година

Освен поддръжка за дребни и междинни предриятия институцията ще търси да финансира и планове на едрия бизнес
23 юли 2017
През март в България ще проработи звено за съвещания по проекта " Юнкер "
от Дневник,13 дек 2016
Европейската капиталова банка ще съветва България по железопътните планове
от Дневник,7 дек 2016 Европейската капиталова банка (ЕИБ) откри офис за България в София. Новото посланичество на групата на банката ще ускори и усили дейностите й в България. Това сподели по време на формалната гала президентът на Европейска инвестиционна банка Вернер Хойер. Офисът на банката тук ще се управлява от Андреас Бейкос. " Офисът на групата на Европейска инвестиционна банка в София ще предложи разширени механически и финансови консултантски услуги и ще ни помогне да намерим нови планове ", разяснява Вернер Хойер. На формалното разкриване участва и министър председателят Бойко Борисов.
Откриването на офиса на Европейска инвестиционна банка в София е в сходство с политиката на банката за определяне на наличие във всички столици на страните - членки на Европейски Съюз. Досега Европейска инвестиционна банка е основала офиси в 21 страни от Европейски Съюз и 22 страни отвън евросъюза.

Директен достъп

На процедура откриването на офис на Европейска инвестиционна банка в София съставлява директна точка за бизнеса тук и дава директен достъп. По думите на Вернер Хойер засиленото локално наличие на банката ще й разреши да ускори и обвързването на отпущането на заеми от Европейска инвестиционна банка с безвъзмездните средства от Европейски Съюз, в това число структурните фондове и финансирането, подкрепено от ЕФСИ.

Инвестициите на Европейска инвестиционна банка в България за миналите пет години са в размер на 1.6 милиарда евро. Само през 2016 година отпуснатите от банката заеми в страната възлизат на 467 млн. евро. Дейностите й обгръщат инфраструктура в превоза, известията, енергетиката и околната среда, произвеждане, услуги, финансиране за дребни и междинни предприятия с присъединяване на локални банки. През предходната година Европейска инвестиционна банка е предоставила 237 млн. евро на България за дребни и междинни предприятия посредством взаимна самодейност на банката и Европейска комисия за шерване на риска с финансовия бранш. Освен това през 2016 година банката е предоставила и заем от 150 млн. евро на Българската банка за развиване под формата на кредитно ходатайство за финансиране на дребни и междинни планове, изпълнявани от МСП и предприятия със междинна капитализация. Това е първата интервенция на Европейска инвестиционна банка в обществения бранш на България, която употребява поддръжката на бюджетната гаранция на Европейски Съюз по линия на ЕФСИ. Първо непосредствено финансиране на българска компания

По мотив откриването на новото посланичество Европейска инвестиционна банка е подписала заем с производителя на слънчогледово олио и търговец на зърно " Олива ". Компанията ще употребява заема от Европейска инвестиционна банка за финансиране на построяването на нова индустриална база за слънчогледово масло, предпазване и логистика в община Белослав, покрай Варна. Това е първата интервенция на банката в България, в която частна компания употребява поддръжка на гаранцията от бюджета на Европейския съюз по линия на Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) - финансовия съставен елемент на капиталовия проект за Европа. Инвестицията, която не беше обявено на каква стойност е, ще усъвършенства производството на слънчогледово масло и ще сътвори нови работни масла в селските региони, уточни Хойер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР