12 [Shutterstock] 12 Още по темата Стефан Радев: Искам бюджетът

...
12 [Shutterstock] 12 Още по темата Стефан Радев: Искам бюджетът
Коментари Харесай

Напечатай ми килим

12 [Shutterstock] 12 Още по тематиката
Стефан Радев: Искам бюджетът да е инструмент за ръководство, не за задължения

Кметът на Сливен пред " Капитал "
13 сеп 2018
Призрачният курорт

Сливенските минерални бани тънат в давност
8 сеп 2018
Намери си бъдеще

Сливен и Ямбол търсят развиване като част от новата икономическа зона на линията " Тракия "
31 авг 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Сливен, Ямбол ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

Много по-лесно е да кажем къде не изнасяме продуктите си, споделя с усмивка Мая Петкова. Търговският шеф на твърдишкото дружество " Аглика " е права. На този стадий текстилната компания не изнася единствено за Африка и Южна Америка.

Иновациите в производството са измежду главните аргументи предприятието в Твърдица да реализира високи резултати през последните години. Дружеството е собственик на два интернационалните патента за новаторска тъкан – за технологията " Дабълфейс " и за така наречен мембранна тъкан, която е с по-голяма разтегливост, по-лека от стандартните материи и не пропуща въздух и вода. Сега има две нови, не по-лоши хрумвания.

Новите килими

" Аглика " пуска на пазара цифрово напечатани килими върху новаторска тъкан, непозната до този миг на българския пазар и в чужбина. Конците на новата тъкан са от микровлакна, на които е придадена спомагателна мекост. Килимът не задържа дълго време влага, изсъхва бързо, лек е, почиства се елементарно. " Ние постигнахме качествено ново равнище на продукта, като усъвършенствахме физико-химичните му параметри, споделя Мая Петкова.

" Аглика " стартира създаването по основаването на новаторската тъкан за килими преди година, стремейки се да усъвършенства продукта както във връзка с неговата функционалност, по този начин и във връзка с приложението му. Новите килими ще намерят приложение при обзавеждане на пространства за деца, на спортни зали, на дома. Те ще се употребяват и като носители на рекламна информация. Сред преимуществата на изделието е конкурентната му цена, добавя Петкова. Интерес към новите килими са показали и българските търговски вериги.

Партньорите на компанията от Франция и Италия към този момент са получили образци. " В положение сме да произвеждаме огромни количества от килимите, тъй че да задоволим както европейските, по този начин и американските пазари ", добавя комерсиалният шеф. Предприятието има опция да създава и лимитирани серии килими с неограничени благоприятни условия в дизайна.

" Аглика " приготвя за пазара и още един новаторски продукт – специфична тъкан, която ще употребява в мебелното си произвеждане. Възможностите на компанията в региона на текстила, цифровия щемпел, на друг систематичен текстил ѝ дават неограничени благоприятни условия за дизайнерско оформление на създаваните мебели. Те стават все по-търсени на пазара, а през миналата 2017 година мебелното произвеждане на " Аглика " бележи 30% растеж.

Предприятие по поръчка

" Пазарът на текстила постоянно е динамичен, въздейства се от реколтата на памука, придвижването на полиестера, петролните динамичности. През последната година китайците подвигнаха цените на продуктите си и това провокира отлив на клиентите от китайския пазар. Така пред нас се отвориха нови благоприятни условия ", споделя комерсиалният шеф.

Това, което отличава през днешния ден компанията от Твърдица от останалите в сектора, е стремежът ѝ да предложи на клиента цялостна идея, а освен един артикул. Всеки от пазарите има специфичност, която производителите от Твърдица се пробват да следват, с цел да намерят по-добро място на този пазар. " Ако да вземем за пример произвеждаме хавлиени кърпи, в Германия условията са едни, в Англия други. Можем да създадем еднакъв дизайн с разнообразни параметри, размери, тегло въз основата на условието за този продукт във всяка обособена страна. "

От Молдова до Твърдица

Големите растежи на " Аглика " през последните години са най-много в региона на постелъчното долни дрехи и цифровия щемпел на текстила. През предходната година притежателите откриха ново дружество в Молдова за конфекция от полар и постелъчно долни дрехи. Инвестицията в Молдова е от порядъка на 300 хиляди евро. До момента там работят 35 души с наклонност в скоро време да станат 50, споделя притежателят на компанията Петко Петков.

Молдовското дружество извършва поръчки за Съединени американски щати и Европа. Тук влизат работни дрехи за армията, полицията, топли работни дрехи. Материите са оригиналност в региона на текстила и дават отговор на избрани условия – не пропущат въздух, топлоизолационни и паропропускливи са.

През предходната година управлението на компанията взе решение да навлезе и в областта на машиностроенето, като построи ново дружество в Твърдица за произвеждане на машини за цифров щемпел взаимно с китайската компания " Атеско ". На този стадий не сме стартирали инвестицията, наложи се да я забавим във времето, разяснява Петков. Новото дружество ще бъде построено върху купената от компанията земя от 36 дка в индустриалната част на градчето.

Компанията разполага с 11 обособени индустриални единици, обединени в " Аглика трейд ", като 9 от тях са на територията в Твърдица. Основните производства там са: хавлиени произведения, обемно прошити произведения, постелъчно долни дрехи и полиестерни произведения, одеяла. През предходната година притежателите откриха и ново дружество за памучно тъкане на постелъчно долни дрехи. " Аглика " е главен шеф в Твърдица. Там работят 400 от общо 500-те служащи на компанията.

Пазарът на труда обаче е комплициран и за " Аглика трейд ". " Опитваме се да вървим в унисон с динамичността, да усилваме заплатите. В същото време обаче те би трябвало да бъдат обвързани с постигнатата продуктивност на труда и ние се стремим да съблюдаваме това предписание ", споделят от управлението на компанията.

Изненадващо за текстилна компания главните потребности са най-вече от мениджърски екип, а експерти на пазара на труда съвсем няма. Текстилни инженери излизат от техническите университети на София и Габрово, само че са извънредно незадоволителни. През идващите години " Аглика трейд " ще влага и в хотелиерския си бизнес. Компанията има хотел на язовир " Жребчево " със 130 места. В момента построява СПА център към хотела си, а в скоро време възнамерява да построи още един хотел на това картинно място.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР