12 Сградата на МБАЛ Св. Пантелеймон в Ямбол е в

...
12 Сградата на МБАЛ Св. Пантелеймон в Ямбол е в
Коментари Харесай

Състезание без победители

12
Сградата на МБАЛ " Св. Пантелеймон " в Ямбол е в в действителност тежко положение...

© Надежда Чипева 12
... до момента в който сливенската " Д-р Иван Селимински " е ремонтирана. Независимо от това двете ечебни заведения изпитват съществени компликации.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Стефан Радев: Искам бюджетът да е инструмент за ръководство, не за задължения

Кметът на Сливен пред " Капитал "
13 сеп 2018
Призрачният курорт

Сливенските минерални бани тънат в давност
8 сеп 2018
Намери си бъдеще

Сливен и Ямбол търсят развиване като част от новата икономическа зона на линията " Тракия "
31 авг 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Сливен, Ямбол ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

Болниците в Сливен и Ямбол се снабдиха с нежелана популярност неотдавна. Първо при започване на юли всички в България научиха, че положението на многопрофилната регионална болница " Св. Пантелеймон " в Ямбол е в действителност тежко. Докато защитаваше аргументите за повдигането на акциза на бездимните произведения, Волен Сидеров разгласи, че тези пари ще се дадат за децата с увреждания и за изграждане на нова болница в Ямбол.

През август пък 33-годишна жена умря в сливенската болница след раждане и околните й упрекнаха медиците за това.

Двата града в действителност имат проблем със здравните си заведения и той не е от през вчерашния ден. Сагата със градежа на нова клиника в Ямбол да вземем за пример е от 39 години и умерено може да бъде знак на политиката на страната в здравния бранш – първа копка е правена три пъти, градежът е спиран два пъти, а болничното заведение е ситуирана в 17 здания, които са на възраст над един век. И двете лечебни заведения са държавни, с миноритарно общинско присъединяване.

" Сливен имат 1 покрив, ние имаме 17 покрива за ремонт, в сливенската болница заплащат 25 хиляди лева за отопление, ние плащаме 75 хиляди лева, ние имаме 136 бойлера и над 1000 юнги за топлене на вода, те нямат нито един, тъй като имат слънчеви акумулатори ", споделя с горест доктор Панайот Диманов, изпълнителен шеф на ямболската болница. Той добавя, че сега конкуренцията в тази ситуация е в интерес на сливенската болница - тя е по-голяма, ремонтирана, има съвсем двойно повече кревати и нова инсталация. И се надява скоро градежът на новата болница да стартира за трети път.

Това състезание обаче е

не към върха, а към дъното

Двете лечебни заведения за жалост имат доста общо. Първо, и двете работят в мощно конкурентна среда - в Ямбол има още две частни лечебни заведения, в Сливен - четири частни и една държавна - Военна болница. В опит да задържат личния състав си над 60% от приходите им отиват за заплати.

Това не би било проблем, в случай че не беше второто общо - че са кей за пациенти, които другите лечебни заведения не одобряват. През незабавното поделение на сливенската държавна многопрофилна болница " Д-р Иван Селимински " всеки ден минават най-малко 60 души, като сред 10 и 15 от тях са пациенти без здравни осигуровки. Загубата за клиниките от тяхното лекуване е 150 хиляди лева за предходната година. В Ямбол загубата от лекуване на пациенти без осигуровки е в същия размер – 150 хиляди лева

В същото време клиниките нямат нито един върнат пациент и се явяват нещо като дребния " Пирогов " на региона, споделя доктор Васислав Петров, изпълнителен шеф на МБАЛ " Д-р Иван Селимински ", Сливен. В сливенската клиника, която е с 500 кревати и 830 души личен състав, през предходната година са минали общо 25 хиляди пациенти, а в Ямбол – 14500.

Двете клиники страдат еднообразно от лимитите на здравната каса за банкет на пациенти. През предходната година в Сливен са лекувани пациенти за сумата от 416 хиляди лева, които здравната каса е отказала да заплати, в Ямбол сумата е 150 хиляди лева

Двете имат и едно позитивно общо качество: и двете лечебни заведения имат специализанти. В Сливен да вземем за пример работят 54 млади лекари. Колко от тях ще останат по-късно ще бъде мерило за бъдещето на двата града. Д-р Васислав Петров, МБАЛ " Д-р Иван Селимински "

Можем да продължим по този начин напълно малко време

Имаме сътрудници, по-скоро лекарите работят на две места – в болничната и доболничната помощ, съвсем нямаме лекари или са единици, които дават наряди и към други лечебни заведения. При сестрите това е малко по-чест случай – работят на две места, знам за това, само че това са опциите на болничното заведение сега.

При нас се задържат с помощта на това, че екипите са положителни, има задоволително лекари по всички специалности, те си оказват помощ един на различен и отговорността се разпределя върху целия екип, което улеснява доста лекарите в тяхната работа. Няма го напрежението като в по-малки частни лечебни заведения, където има един или двама лекари по специалността и де факто цялата отговорност пада върху тях. Намаляваме просрочените отговорности, за пет години паднаха с 1 млн. лева

Ние работим главно с най-разпространените пътеки, които не са с високи цени, само че това, че имаме всички специалности, води хората при нас. През тази година бяха увеличени цените на някои клинични пътеки, само че ние не го усещаме, тъй като лимитите за банкет съществуват. Смятам, че би трябвало да се намерения за тяхната анулация. Те бяха въведени, с цел да се управляват разноските на касата от свръххоспитализации.

От години се повтаря, че регионалните лечебни заведения са гръбнак на опазването на здравето в България, че одобряват всички неосигурени и най-тежките случаи, че не връщат коли за спешна помощ, само че средствата за лекуване с лимитите не стигат, с цел да се поддържа структурата, и трупаме загуби. При нас за две години има единствено един избор на екип. Свихме всички вероятни разноски, предходната година вложенията, които сме създали за поправки и нова инсталация, са единствено 200 хиляди лева Така можем да продължим напълно малко време.

Сега болничното заведение наподобява прелестно, само че всяка година би трябвало да се ремонтира най-малко едно поделение. Д-р Панайот Грудев Диманов, МБАЛ " Св. Пантелеймон "

При нас доплащане не съществува

Нашата болница е една от първите в България след Освобождението от турско иго, тя е открита 1879 година, към този момент е на 139 години. Разположена е на 32 декара, в 17 здания, с 29 отделения и 269 кревати

Ние нямаме просрочени отговорности към доставчиците си, само че процесът на задържане на фрагменти е сложен поради изискванията на работа, натовареността, която става по-голяма.

За мен здравно обезпечен жител на България не би трябвало да доплаща за лекуване и при нас доплащането не съществува.

Цял разказ е историята с новата болница – бях на първата й копка на 7 април 1979 година, тогава започнах работа. Моя фантазия е Ямбол да има най-сетне едно болнично лечебно заведение, което да дава отговор на условията, да удовлетвори нашите пациенти и съграждани на региона, които го заслужават. Най-малкият мотив е, че по този метод ще намалеят и разноските ни. Всеки ден даваме към 2000 лева за прозорци, порти, брави, контакти, нагреватели, течове по покриви. Легловата база не може да отговори на новите условия, ние не можем да бъдем конкурентни макар нашето усърдие.

Три пъти е започван и три пъти спиран градежът. Крайната цена по градежа ще бъде 12.4 млн. лева Много бихме желали да преструктурираме клиниката, само че сега това е невероятно – имаме да вземем за пример три вътрешни отделения, а би било отлично да бъде едно, на един етаж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР