12 През 1949г. дървото е обявено за защитен обект с

...
12 През 1949г. дървото е обявено за защитен обект с
Коментари Харесай

Старият бряст в Сливен умира, но символът остава

12
През 1949г. дървото е оповестено за предпазен обект с разпореждане на Министерски съвет

© Надежда Чипева [Капитал] 12 © Надежда Чипева Смята се, че Старият бряст е на възраст към 1100 години и е едно от най-старите дървета в България.

Обиколката на ствола при корена му е е над 5,65 м, а височината – 10 м.

То е от типа полски бряст (Ulmus carpinifolia) - широколистно листопадно дърво с добре развита коренова система. То е един от типичните представители на Великата българска гора, която се е простирала от Родопите до Черно море.[[more]]Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Сливен, Ямбол ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

Място за срещи и празници на генерации наред, горделивост от богатата история на града, част от герба на община Сливен - това са единствено няколко от аргументите, които вършат Стария бряст едно от най-почитаните дървета в Града на 100-те войводи. " Не се знае дали тъкмо тук поробителят преди епохи не е бесил дедите юнаци, хората от града обичат този " препатил влъхва " и го поддържат ", споделя приживе за сливенския бряст поетът Дамян Дамянов, който също е роден в Сливен.

През 2014 година е оповестено за Европейско дърво на годината, а община Сливен предлага на Българския туристически съюз да го включи в листата на стоте национални туристически обекта. На Стария бряст са отдадени песни и стихове, валидирана е пощенска марка с изображение на вековното дърво, а през 2018 година Българска народна банка пусна и възпоминателна монета " Старият бряст в Сливен ".

Проблемът е, че Старият бряст умира.

Години наред общинските управляващи, експерти от страната и чужбина търсят най-хубавата опция, с цел да запазят живо дървото. Процесът на смяна и съхнене на дървото стартира преди към 10 години, само че става забележим едвам през 2014 година, споделят специалистите от компания " Фортис Визио ", които се грижат за здравословното положение на дървото. Шансът за оцеляване на бряста е най-малък, би трябвало да стане знамение, споделя експертът на компанията Рашид Рашид. Причината за положението на вековното дърво е холандската болест трахиомикоза, която стопира придвижването на водата в стъблото и то изсъхва.

За бряста в този момент се грижат както от Лесотехническия университет, по този начин и немски експерти. " Обезпокоен съм за положението на дървото, то е доста значимо за нашия град. Само през последните 2 години сме вложили в него над 20 000 лв. ", споделя кметът на общината Стефан Радев. Средствата са употребявани за подсилване на дебелите клони, за пазаруване на система, която следи и мери положението му, за култивиране на кухините на дървото и за препарати за растителна отбрана.

Сърцевината на Стария бряст обаче към този момент я няма, останала е единствено обвивката му. Дървото е оградено с предупредителна лента, с цел да защищити минувачите от рухване на отчупени клони.

Възможностите пред общината и публичните организации са да засадят фиданки от остарялото дърво или да запазят Стария бряст като монумент. " Ако зависеше от мен, бих употребявал и двете благоприятни условия ", споделя Рашид от " Фортис Визио ". От сливенската фондация " Старият бряст " оповестиха, че са подготвени да дават фиданка, отгледана от семе на дървото, която да го наследи. Желанието на хората е да се сътвори в бъдеще алея в града, наречена " Поколението на Стария бряст ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР