12 Най-противоречив е емблематичният 19-етажен блок в близост до Орловец.

...
12 Най-противоречив е емблематичният 19-етажен блок в близост до Орловец.
Коментари Харесай

Камък, стиропор, надежда

12
Най-противоречив е емблематичният 19-етажен блок наоколо до " Орловец ". Облицован с бял камък като спортната зала и Дома на хумора и сатирата, той изглеждаше като част от архитектурния комплекс

© Надежда Чипева 12
Арх. Карл Кандулков, който е в основата на проектирането на емблематичните здания в Габрово, е и архитект на монумента " Коня " при започване на града

© Надежда Чипева Още по тематиката
Фоторазказ: Влак ни свързва, трен ни дели

За съперничеството сред Габрово и Севлиево
23 юни 2018
Две е повече от едно

Възраждането на област Габрово минава през локална интензивност, ексцентрични хрумвания и общи дейности на Габрово и Севлиево
11 юни 2018
Пътища 2.0 - какво се строи в този момент и какво следва

Изпълняват се планове за 1.4 милиарда лева и следва сключването на контракти за още толкоз
7 май 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Габрово ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Архитект Карл Кандулков е създател на едни от най-известните здания в Габрово: Дома на хумора и сатирата, спортната зала " Орловец ", Дома на културата, Летния спектакъл. Като задграничен студент в Дрезден по време на Втората международна война Кандулков е заточен една година в концентрационния лагер " Бухенвалд ". Архитектът основава и паметника при започване на Габрово - " Коня ", както и скулптурата на детето партизанин Митко Палаузов с револвер в ръка пред едно от локалните учебни заведения. Из града са пръснати и доста характерни улични фенери. Камъкът е един от обичаните детайли на Кандулков, по тази причина част от Габрово наподобява твърда и изсечена около Янтра.

Тези дни новото въодушевление на Габрово е стиропорът. Санирането съумя да преобрази няколко от постройките както тук, по този начин и в Севлиево. Най-противоречив е емблематичният 19-етажен блок наоколо до " Орловец ". Облицован с бял камък като спортната зала и Дома на хумора и сатирата, той изглеждаше като част от архитектурния комплекс. Топлоизолацията не го направи по-малко забележим, само че го промени. Дали би трябвало да се прави изолираност върху камък и до момента буди разногласия в града.

Точно както този блок, Габрово е заклещено сред предишното и бъдещето. От едната страна са полусрутените здания на тогавашни колоси като най-големия цех за пластмасови произведения на Балканите преди 1989 година " Капитан Дядо Никола ". От другата - желанието на дейните локални хора да приключат афекциите по предишното, с цел да открият нов път към разцвет.

" Оцеляха тези компании, които вършат нещо по-различно от другите. " Капитан Дядо Никола " в действителност беше доста огромен цех, само че той произвеждаше серийни произведения. Той прави пластмасови кофи и легени да вземем за пример, само че това вършат всички, в това число и в Китай, където производството излиза по-евтино, тъй като са по-работливи ", споделя Мирослав Хинков, съсобственик на " Мехатроника " и още няколко компании. Хинков вижда от двора на една от индустриалните си здания рушащата се фасада на някогашния цех за пластмаси. В града се приказва, че след години немара машините са купени неотдавна от компания от ВПК.

" Мехатроника " е основана през 1960 година, съвсем ми е набор, и тя не е правила просто някакво си произведение, а ужасно доста неповторими неща, споделя Хинков, в това число и машини за съветската галактическа промишленост. " За нещо, което би трябвало да се създаде в четири броя, компанията е създавала цяла линия. " Много теоретичен капацитет е имало тук и това ни разреши да запазим бизнеса ", проучва притежателят, самичък ученик на локалния университет. Според него тъкмо това е преимуществото на града - постоянно е бил промишлен град - " може би най-индустриализираният в България на глава от популацията ". Сега компанията прави машини за произвеждане на опаковки, най-вече за козметиката и най-много за паста за зъби. Има клиенти по целия свят, тъй като е една от трите огромни.

Тихото ръмжене на запаления мотор

Хора като Хинков движат Габрово напред. Кметът Таня Христова е подобен вид - желае да извади града от клещите на изчезналата инфраструктура и да го трансформира в място, в което бизнес и хора желаят да живеят. Благодарение на нея и на някогашния кмет, понастоящем министър, Томислав Дончев Габрово е един от градовете с най-вече усвоени европейски пари. Към май 2018 година те са приблизително 2703 лева на човек от популацията, демонстрира проучване на Института за пазарна стопанска система. София е на втора позиция с малко под 2700 лева От новия програмен интервал за Габрово ще има 11 млн. лева по план за възстановяване на градската среда, от които 7 млн. лева към този момент са изплатени. В прилежащото Дряново, община с население от малко над 8 хиляди души и бюджет към 8 млн. лева, са извоювани планове за 25 млн. лева, твърди кметът Мирослав Семов.

Средната брутна заплата в промишлеността съгласно локално проучване подрежда Габрово в петицата на най-високото възнаграждение в страната след Варна, Бургас, София и София-област. " Тук заплатите са по-високи от тези в индустриалната зона в Пловдив ", удостоверява и Хинков, който е измежду притежателите и на компания в Града под тепетата. Той твърди, че в " Мехатроника " заплатите са се удвоили за три години, а за пет години са четири пъти по-големи. Всичко е въпрос на търсене и предложение. Фирмата му може да си го разреши, " макар че никой в страната не знае докога ще продължи този развой ", тъй като продуктът й е с доста висока добавена стойност и има по-голям запас.

Маргарита Доровска, шеф на Дома на хумора и сатирата, също мисли, че заплатите в Габрово не са по никакъв начин ниски. " Ние си търсихме ПР примерно и ни го отмъкна в последна сметка една компания. Когато видяхме документите на претендента, установихме, че получава 1800 лева след налози и удръжки. Ние това не можем да си го позволим ", споделя тя.

Кофи с бетон и кофи с вяра

Според Национален статистически институт за март 2018 година междинната брутна месечна заплата за област Габрово (плюс Севлиево) е 955 лева Това, несъмнено, не значи, че няма много по-нископлатени. Разликата вършат почти всички, които не са заети в промишлеността - продавачки, сервитьори и бармани в заведенията, чиновници във фронт офисите на банки, камериерки и други " Работещи небогати ", обобщава един от жителите на града. Друг, който има строителна бригада и е подизпълнител на един от плановете в Габрово, възразява: " На кого дам по-висока заплата от 600 лева? Питам го какво можеш да правиш. Нищо, приключил елементарната гимназия в града. За носене на кофата с бетон какъв брой да дам ", горещи се той. Затова по-младите отивали в чужбина " да носят кофите с бетон ", примамени от номинално по-високите пари.

Новите работни места и по-доброто възнаграждение обаче към този момент връщат в локален мащаб интереса към града. Ако в топ 10 на огромните компании в региона господства Севлиево, то измежду първите 10 най-динамични през 2016 година седем са от Габрово. Откриват се нови производства и се модернизират остарели. Предприемачите са взели нещата в свои ръце и провеждат планове за така наречен дуално образование (повече на стр.?????). Техническият университет е една от очакванията за ускорение на развиването. Той в този момент води план на няколко ВУЗ-а за софтуерен център, част от лабораториите за който ще са в Габрово. Привличането на умни младежи е една от очакванията за бъдещето.

Априловската гимназия в Габрово е първото светско учебно заведение в страната

Фотограф: Надежда Чипева Общинската администрация, част от депутатите и вицепремиерът Дончев от време на време провеждат срещи с локалния бизнес, с цел да обсъдят от какво има потребност. Хинков не чака чудеса от общината. " И аз съм се замислял на мястото на кмета Таня Христова какво бих направил повече. Бих оказал помощ на учебните заведения малко, с цел да ни основат фрагменти, да направя града по-приветлив, да наподобява по-добре, някакви събития, да има някакъв живот. "

Различно зелено

" Някакъв живот " е събирателния облик на това, което Габрово се пробва да реализира. Градът сега живее с недодялан темп - улиците през седмицата не демонстрират многолюден обществен живот, нито платежоспособни клиенти. От единия завършек на града - от автогарата, до центъра може да се преброят най-малко пет магазина за облекла втора ръка, а вечер - след 10 часа в работен ден, не се срещат хора по улиците. Най-посещаваната дискотека работи единствено в петък и събота, когато " има клиенти и зад бара ", както споделя един от работещите в заведението, тъй като, " в случай че не им вземем парите тези две вечери, ще сме банкрутирали ".

Това е ненапълно разследване от дългия опит на социализма да го направи един от десетте града в България с население над 100 000 души, когато изкуствено се подтиква преместването от селата в центъра на региона. С рухването на строя тези тласъци към този момент няма потребност да се движат от страната - хората сами не желаят да живеят на село, само че, става известно, и в България. Тъй като Габрово е област, в която има доста села, това способства за спада - това е регионалният център с най-нисък приръст на популацията дружно с Видин и Смолян. Този развой в този момент се обръща, надяват се в Габрово. И градът желае да завоюва от това.

Но както и с фирмите, с цел да оцелееш в борбата за гений, би трябвало да си друг. Габрово едва ли има бъдеще на мегаполис. Но несъмнено може да има бъдеще на положително място за живот. Не е нужно да притегли всички хора, а задоволително такива.

Маргарита Доровска, която е приключила " Културология " в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", а през 2011 година и Кралския лицей по изкуствата в Лондон, печели конкурс за директорското място в Дома на хумора и сатирата преди две години. " О, не, въобще не скърбя. Тук се усещам доста добре ", дава отговор тя на въпроса дали е сбъркала, че е напуснала София. А и всички, които в този момент идват в София, ги виждаме под формата на шаржирани облици по време на карнавала, който тази година беше с мотото " Габрово, мой дребен Брюксел ", майтапи се тя.

Доровска възприема изцяло съществено професионалната опция да работи в музея - " да върша това, в което имам вяра ". " От друга страна, имам детенце, което е на седем години, и това е съвършеното място за гледане на дете. В София въздухът беше доста замърсен, появи се астма ", споделя тя още една от аргументите да се усеща добре в провинциалния град. Казва и че от време на време се изумява по какъв начин оставя детето да излезе за малко единствено, до момента в който в столицата това няма да й хрумне.

В Габрово няма частни учебни заведения и детски градини, тъй като няма нужда. Всички учебни заведения са санирани, а някои и газифицирани. В града е и първата сертифицирана социална пасивна постройка - на детска градина " Слънце ". " Все отново средата си остава предизвикателство ", споделя Доровска, като прецизира, че в сегашната паралелка детето й се усеща прелестно.

Хинков показва и друго преимущество. " Въпреки че пребивавам на 15 км от града, аз знам тъкмо плюс минус една минута какъв брой време заран ще ми би трябвало, с цел да стигна дотук. Ние започваме от осем часа работния ден, хората несъмнено потеглят от домовете си в осем без петнайсет, без двайсет. Свършваме в четири и половина, в пет те към този момент са у дома при фамилията си. Имат свободно време. Това по никакъв начин не е малко ", споделя той.

Ръка за ръка

Европейските пари са положителни за поддържането на градинки и зелени площи, за новите музеи и стегнатите църкви. Но по същия метод, по който залепянето на стиропор върху камък не значи безусловно модерност, привличането на хора е изкуство, което желае повече от еврофондове.

То стартира с привличането на бизнес - развой, който ненапълно към този момент се случва. Но продължава с това част от хората да желаят да останат. Габрово се намира на превъзходно място, само че с цел да оползотвори това, би трябвало да сътвори идеална локална инфраструктура, да комбинира нови хрумвания (велоалеи, електромобили) със остарели (влакове), да подсигурява обучение (което ненапълно е налично) и развлечение (което липсва). Някои от тези неща са отговорност на централната власт - да вземем за пример автомагистрала " Хемус " и тунелът под Шипка, които биха били същински game-changers.

Но чакането на София не е рецепта. Бидейки в центъра на Балкана, Габрово може да се възползва от новите трендове в туризма и да употребява места като Узана и Боженци и да се трансформира в разпределителен хъб за нов тип селски и планински туристи. Колко огромен път има да измине демонстрира фактът, че в града към момента има дефицит на хотели - " Орловец " и " Мак " са почти единствените ви нови разновидности.

Нищо от това няма потребност да бъде измисляно отначало, образци съществуват задоволително. Нужни са добър проект, дейна борба за реализацията му... и положителни сътрудници.

Последното е най-голямото предизвикателство. Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) да вземем за пример вижда Габрово и Севлиево като общ стопански център с две ядра, без външна страна, за разлика от множеството такива в страната. Анализаторите сплотяват двата града поради " географската им непосредственост и релативно високата трудова миграция посред им ". С други думи, няма логичност Севлиево да се хвали, че има повече промишленост, тъй като тя се зарежда от хората, живеещи в Габрово. И няма смисъл Габрово да се хвали, че е център на област, в случай че не може да я движи напред.

Добрата вест е, че двата града стартират да схващат това. Инфраструктурата и хората неизбежно ще ги обединят, тъй като нито един от двата няма късмет без другия. В страна, в която градове като Бургас и Варна се борят за хора, градовете в Централна България имат бъдеще единствено дружно. Язвата " Топлофикация "

Заради проблемите с локалната " Топлофикация ", която от 2005 година е частна благосъстоятелност, от ден на ден битови клиенти желаят да се отопляват на газ. Въпреки че в града има компания, която предлага услугата, се оказва, че тя не може да включи толкоз бързо искащите. " Казаха ми, че бюджетът за тази година по това перо им се е изчерпал и ще би трябвало да очаквам към две години ", оплака се Павел. Друг гражданин показа, че отклонили желанието му с обяснението, че не можели да разкопават града най-малко пет години, откакто е построен водният цикъл. През 2015 година за към две години бяха сменени 120 км водна инфраструктура, бяха реконструирани двете пречиствателни станции - за питейни и за отпадни води, както и бяха асфалтирани 100 улици с европейски средства. Покрай плана кметът Таня Христова помолила всички компании, които имат подземни връзки, да ги прегледат и възобновят, в случай че би трябвало, с цел да не се разрушава още веднъж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР