12-годишният Георги Дамянов от с. Байкал бе отличен със сребърен

...
12-годишният Георги Дамянов от с. Байкал бе отличен със сребърен
Коментари Харесай

12-годишният Георги Дамянов от с. Байкал със сребърен медал от Националния събор на народното творчество в Копривщица

12-годишният Георги Дамянов от с. Байкал бе отличен със сребърен орден за самостоятелното му осъществяване на дудук от XII Националния събор на националното творчество в Копривщица.

Този орден оправда упованията на заместник-областния шеф на Плевен госпожа Виолета Иеремиева – ръководител на комисията на районно равнище, която заявява още на районния кръг през м. юни пред Георги, че ще следи с неспокойствие и ще е в очакване неговите бъдещи изяви и развиване.

Плевенският край се показа в събора с изключение на с Георги, с още пет фолклорни групи. Те извършиха обичаите Ладуване, Дойлада, Кумичене, коледарски песни, както и достоверни хора и игри, съхранени от фолклорните групи към читалищата в град Койнаре, селата Телиш, Ракита и Гиген.

Най-малкият участник от област Плевен тази година на събора в Копривщица бе осемгодишната Силвия от с. Телиш, която взе участие в обичая Ладуване. Съборът на националното творчество се организира от през днешния ден до 7 август, като участниците от Област Плевен се показаха в първия ден на Събора.

Припомняме, че селекцията на участниците на районно равнище се извърши от комисия с ръководител Виолета Иеремиева, заместник-областен шеф на Плевен и членове: доцент доктор Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките и Димана Димчева от отдел „Етнография“ на РИМ – Плевен в границите на районния стадий.

Националният събор на българското национално творчество в Копривщица съществува от 1965 година От 2016 година е вписан в Регистъра на положителните практики за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО.

Организира се от Министерството на културата, Община Копривщица, регионална администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).

Медийни сътрудници на Събора са Българска национална телевизия, Българско национално радио, Българска телеграфна организация.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР