12-членно жури оцени високо творчеството на твореца и заслужено той

...
12-членно жури оцени високо творчеството на твореца и заслужено той
Коментари Харесай

Стенописецът Андрей Янев грабна приза „Художник на годината“

12-членно жури оцени високо творчеството на създателя и справедливо той получи огромната премия

Стенописецът Андрей Янев стана „ Художник на годината “ за 2022 година Призът бе връчен от кмета Димитър Николов на годишната гала, която обичайно се организира в изложбената зала на Дружеството на бургаските художници на ул. „ Александровска “ в центъра на града.

Над 50 създатели от цялата страна и техните творби, основани през тази година, са включени в красивата експозиция „ Никулден ”.

На събитието участваха кметът на Бургас Димитър Николов, регионалният шеф проф. Мария Нейкова, ръководителят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков и ректорът на музикалната академия " Проф. Панчо Владигеров " проф. Сава Димитров.

Наградата се дава за дългогодишни креативен заслуги в региона на изобразителното изкуство.  Сред номинираните за премията " Художник на годината " бяха Андрей Янев и Анна Михайлова.

Андрей Янев е роден през 1965 година в Бургас. Завършва НХА – компетентност стенна живопис. Специализира живописен гланц в Санкт Петербург, Русия. Името му се свързва с голям брой изложения живопис в България и чужбина, с редица креативен национални и интернационалните планове, с влиятелни награди в региона на изкуството. Атон е една от главните тематики на неговото творчество, посредством която е различим както в България, по този начин и в разнообразни европейски страни, в Съединени американски щати и Китай.

" След 2 години борби и ограничавания, в този момент дадохме воля на насладата и мощния дух към празника на Бургас. Нека Св. Николай Чудотворец се смили над нас и ни донесе мир, благополучие и най-много здраве. Благодаря на всички бургаски художници, на цялата колегия, на тези, които водеха духа на Бургас посредством своите произведение и гений. Именно те разшириха рекламата на града и имиджи му освен в страната, само че и на открито. Градът ни става по-одухотворен и водещото е точно в развиването на културата и духовността “, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.



Това е една от най-тежките награди. След като 12 „ Апостола “ са избрали мен, с цел да печеля, аз желая откровено да им благодаря. Най-хубавото и най-силното нещо е да бъде припознат от свои, а и да бъде пропъден от тях, както постоянно се случва. За мен е чест, обвързване и отговорност, които ме карат да се усещам благополучен. Надявам се всичко, което върша да дава наслада на всеки ", уточни спечелилият Андрей Янев. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР