12 Април Правоохранителните органи в САЩ арестуваха жител на щата

...
12 Април Правоохранителните органи в САЩ арестуваха жител на щата
Коментари Харесай

Арестуваха американец, заплашвал да унищожи 70% от интернет

12 Април
Правоохранителните органи в Съединени американски щати арестуваха гражданин на щата Тексас за опит да " унищожи 70% от интернет ". 28-годишният Сет Арън Пендли е обвинен в опит да взриви огромен център за данни на Amazon, който в действителност е значим съставен елемент на международната мрежа.

Центърът за данни на Amazon се намира в град Ашбърн (щата Вирджиния) и е постоянно бива именуван The Cloud. Според CBS през него в действителност минава до 70% от международния интернет трафик.

Amazon не разкрива кои клиенти употребяват съответния център за данни, само че доста интернет колоси, в това число Twitter и Фейсбук, са известни с това, че употребяват такива огромни съоръжения. Онлайн видео услуги, като Netflix, също постоянно избират да бъдат основани в огромни центрове за предпазване на информация.

Дори в случай че с пренебрегне размерът на центъра в Ашбърн, доста услуги зависят от инфаструктурата на Amazon Web Services (AWS). AWS е световният заоблачен водач, който през в края на 2020 година беше с 32% дял от световния пазар (по данни на Statista), оставяйки Microsoft със своя Azure (20%) и Гугъл (9%)зад себе си. Други съперници са по-малки дялове - 6% за Alibaba Cloud, 5% за IBM Cloud, 3% за Salesforce и така нататък

Сет Арън Пендли е задържан на 8 април 2021 година, до момента в който е купувал експлозиви С-4, а продавачът в " договорката " е бил сътрудник на ФБР. Разследването против него е почнало през януари 2021 година, след изявления след Пендли във форума MyMilitia.com, създателите на който го назовават " Американска патриотична мрежа ".

Членовете на MyMilitia пазят правото за владеене и носене на огнестрелно оръжие за елементарните жители на Съединени американски щати. Един от потребителите на форума под псевдонима Dionysus е споделил при започване на 2021 година, че възнамерява да " организира дребен опит ", евентуално " рисков " и кадърен да " притегли доста внимание ".

Други участници във форума са се обърнали към него за уточнения, в това число попита какъв резултат желае да реализира. Dionysus дал отговор единствено с една дума - " гибел ". Всичко това е подтикнало един от потребителите на MyMilitia да се свърже с ФБР. Той анонимно е дал проверяващите имейл адреса, към който е завързан профилът на Dionysus във форума, като е открито, че той е регистриран от Пендли.

От страницата на обвинения във Фейсбук пък е открито, че той е измежду участниците в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година От ФБР са получили достъп до персоналните известия на потребителя, в които той споделя, че е имал контакт с полицията и даже е донесъл пушка от вкъщи си. Все отново, оръжието е останало в колата на Пендли, а самият той не е измежду влезлите в самата постройка на Капитолия.

В края на януари 2021 година, съгласно Министерството на правораздаването, Пендли е почнал да употребява предпазения месинджър Signal, с цел да комуникира с " различен неизвестен източник ". Последният е съобщил на проверяващите, че Пендли му е разказал за проектите си да подкопае центъра за данни с експлозив С-4 и, че е желал да " унищожи към 70% от световната мрежа ".

Въз основа на тази информация ФБР е създало проект за залавяне на евентуален терорист, който " неизвестен източник " е трябвало да го свърже " снабдител на експлозиви ". Ролята на последния е поета е от сътрудник на ФБР. Първата им намира се е състояла на 31 март 2021 година

Според ФБР целият диалог на Пендли с сътрудника е записан. Бюрото твърди, че по време на този диалог обвиненият е приказвал за това по какъв начин разнообразни федерални организации, в това число Централно разузнавателно управление на САЩ и ФБР, употребяват услугите на центъра за данни на Amazon в Ашбърн. В обява на Министерството на правораздаването се оповестява, че Пендли " се надява да смъкна " олигархията ", която сега държи властта в Съединени американски щати ".

" Търговецът на експлозиви " се е съгласи да продаде на Пендли C-4. Срещата се е състояла на 8 април 2021 година - сътрудник на ФБР под прикритие му е връчил макет на бомба и даже е изясни по какъв начин да я употребява. След като евентуалният терорист е натоварил покупката в колата си, други чиновници на ФБР са го арестували.

Сега Пендли е упрекнат в опит да взриви центъра за данни на Amazon, само че виновността му към този момент не е потвърдена. Ако това се случи обаче, той може да получи до 20 години затвор.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР