115 украински ученици и 13 украински деца вече са приети

...
115 украински ученици и 13 украински деца вече са приети
Коментари Харесай

Приобщаваме украинските ученици с електронни устройства

115 украински възпитаници и 13 украински деца към този момент са признати в детските ни градини. Основен проблем пред приема остава изясняването на здравния статус на претендентите и приравняването на имунизационния статус на украинските деца с нашия имунизационен календар. За 805 деца и възпитаници от Украйна са подадени заявки с готовност да бъдат включени към българската просветителна система.  Към момента 237 от тях са за детска градина, 556 - за учебно заведение. Възрастта на 12 деца не е посочена. Най-много деца на украински бежанци желаят да учат в български учебни заведения в област Бургас. 320 украински деца имат предпочитание да се включат в нашата просветителна система.

Учениците от Украйна, записани в българските учебни заведения към този момент могат да получат в допълнение образование по български език като непознат език или по обособени образователни предмети. Така те ще се включат по-лесно и сполучливо в нашата просветителна система. Обученията ще се реализират в електронна среда. Учениците ще получат механически устройства за краткотрайно прилагане, оповестиха от МОН.

Комисия в учебното заведение ще взема решение за всяко дете от какво образование има потребност. Ако в учебното заведение има преподавател, който може да преподава български език като непознат, той ще води спомагателните часове. Ако няма, ще се наемат преподаватели на цивилен контракти. Те могат да работят с децата самостоятелно или в групи от до 3 или до 5 деца. За всеки извършен час ще се изплащат по 15 лв. заплащане за учителите.

Това стана допустимо след промени в плана „ Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии “, който беше основан поради коронавирус рецесията. Целта на плана е да не се прекъсва просветителния развой и да се обезпечат условия за приобщаващо обучение, както и подобаващи запаси за достъп до качествено обучение в изискванията на образование от разстояние в електронна среда.

Проектът се осъществя по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове. Общата му стойност е близо 110 млн лева И ще продължи до края на 2023 година

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР