110 изселници от украинския град Болград се очаква да пристигнат

...
110 изселници от украинския град Болград се очаква да пристигнат
Коментари Харесай

В Ямбол се очаква да пристигнат 110 бежанци от Болград

110 изселници от украинския град Болград се чака да дойдат през днешния ден в Ямбол . От община Тунджа все още са основали организация за тяхното краткотрайно настаняване. Междувременно в петък е извършено и първото съвещание на Областния спешен щаб, с цел да се очертаят главните задължения на държавните и общински институции, както и координацията сред тях при идването на още изселници. 

Двата рейса с филантропична помощ, главно хранителни артикули и медикаменти, отпътуваха за Болград в събота. На връщане с тях идват 110 украински жители и бесарабски българи, поискали да изоставен района. Сред записаните има единствено един мъж, 47 са децата .

Пътуването им беше проведено след насочен зов от кмета на Болград Сергей Дмитриев към неговия сътрудник от община Тунджа Георги Георгиев . Незабавно беше свикано изключително съвещание на общинския съвет, на което бяха отпуснати 100 хиляди лв. за покриване на първичните разноски.

" За страдание, броят на местата за настаняване в община Тунджа е прекомерно стеснен ", акцентира кметът Георги Георгиев:

" Община Тунджа може да настани в своя Посетителски център общо 18 лица, там има всички нужни условия за живот ".

След извършени диалози с кметовете на общините Болярово и Стралджа стана ясно, че още към 40 дами и деца ще намерят заслон в техни общински бази. Местен хотелиер също се е заел, въпреки и с краткотрайно настаняване на към 20 бежанци

И до момента в който за първите идващи място ще се откри, остава цялостната липса на изясненост какво ще стане, в случай че дойдат и други . На извършеното първо съвещание на Областния спешен щаб се разбра, че няма съгласуваност сред обособените държавни и общински служби и институции .

Единственото решение, което беше взето от общинските администрации, е всекидневно да подават информация към регионалната администрация и там тя да се обобщава, с цел да се знае какъв брой и къде има свободни места за настаняване . Всички участвали на съвещанието - кметове, шефове на лечебни заведения, представители на обществени служби, полиция, бюро по труда чакат инструкции за работата си.

Другият проблем в Ямболско е, че базите, хотелите и къщите за посетители са прекомерно малко . От Община Ямбол съвсем не разполагат с места за настаняване.

Кметът Валентин Ревански изиска помощ от страната, с цел да се приведат в употреба някогашният дом " Майка и дете " и Дома за деца и юноши , защото общината няма да успее да се оправи сама, а там могат да бъдат настанени огромен брой хора. Засега няма отговор дали ще бъдат отпуснати средства за ремонтирането на базите.

С предстоящите първи изселници от Украйна в Ямболско се чакат и първите отговори на въпросите, които видно от обстановката ще се търсят ежедневно и надали ще е елементарно да бъдат открити.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Даниела Костова.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР