110-годишната баба Нурие прогледнала след операция преди 5 години Родопчанката

...
110-годишната баба Нурие прогледнала след операция преди 5 години Родопчанката
Коментари Харесай

Най-възрастната българка стигна до 110 години с 3 инсулта и без алкохол

110-годишната баба Нурие прогледнала след интервенция преди 5 години
Родопчанката има шест деца, 14 внуци и 22 правнуци

Никога не е била на държавна работа, гледала тютюн, картофи и боб

Храни се с това, което има в домашната градина, не е близвала алкохол и цигари

“Майка е с три инсулта, претърпяла е интервенции на жлъчката и на окото, само че е здрава и витална към момента ”, споделя 80-годишният Рамадан Дерменджиев от маданското село Средногорци. Той е най-голямото от общо шестте деца на Нурие Дерменджиева.

Баба Нурие е родена през 1912 година и е най-възрастният човек в България. Почти сама е отгледала децата си. Съпругът ѝ Реджеп бил с 4 година по-млад от нея и умрял през 1952 година от силикоза, когато е едвам на 36.
 
“Баща ми бе доста работлив. Работеше във фабриката за флотация на руда в Средногорци, която към този момент не съществува. Един час вървеше пешком, с цел да стигне до фабриката, и по-късно още веднъж се прибираше пеш. Винаги носеше една красива жълта чанта с похлупак. В нея слагаше огромен бял самун и някакво дребно лакомство за нас. Успя да ни построи къща, в която имаше за всеки по стая ”, споделя Рамадан.

Тогава фамилията живеело в с. Рустан, което в този момент е изцяло обезлюдено и няма нито един непрекъснат гражданин.

“Като се ожених за Рамадан, помагах на свекървата да гледа нейните деца. Мъжа ми го взеха боец, а братята и сестрите му бяха по-малки от мен. Свекървата я помня да

носи вода от 300 метра по две кофи на кобилица и трета в ръката

По-късно, като сеехме тютюн, отново носеше вода, с цел да поливаме разсада ”, споделя Мюмюнe, най-голямата снаха на баба Нурие. Още при започване на 70-те години на предишния век Рамадан си построил къща в Средногорци, а след него го последвали и братята му.

“Майка до 80-те си години бе доста здрава и не е влизала за дълго в болница. След това получи три леки инсулта, само че в относително дълъг интервал от време, а не един след различен. Лекарите споделят, че точно това е повода да остане в устойчиво здраве. Заради заболяване жлъчката ѝ бе отстранена, само че и тази интервенция не ѝ повлия значително. Екипът даже бе пропуснал нещо, та я отваряха повторно ”, споделя синът ѝ.

Той почнал да работи едвам на 16 година, с цел да оказва помощ на огромното си семейство. Първо разнасял инструментите на инженери за строителство на язовир в региона, по-късно бил въглищар, огняр, работил на варници и в “Горубсо ”. Като дете пък отговарял за топлото в фамилията. Направил сходство на количка с едно изоставено желязно колело и от километър събирал съчки, с цел да ги избута до къщата им. Един товар стигал за едно денонощие. “Бяха доста гладни години. Спомням си, че съм вървял час и половина пешком до Смолян.

Копах през целия ден една градина с боб, а надницата ми беше кило сол

Просто нямаше сол у дома ”, споделя Рамадан.

“Майка е селска жена. Цял живот е работила на тютюна, гледала е картофи и боб. Винаги сме имали крава и надлежно мляко и домашно масло. Понеже бяхме доста деца, в никакъв случай не е работила държавна работа, с цел да може да има свободно време да ни отгледа. Пенсионира се като аграрни производител ”, намесва се вторият наследник на баба Нурие - Реджеп.

“Тя не готвеше с олио, а постоянно с домашно масло

Никога не била капризна в яденето, само че предпочиташе това, което сами сме си отгледали в градината. Имаше табиет след ястие да полегне и даже да си дремне. Винаги е била спокоен и балансиран човек. Не се ядосваше за щяло и нещяло, постоянно е уважавала другите. Не си припомням в миналото да е правила кавги. Никога не е вкусвала алкохол или да е пушила цигари ”, прецизира той.

Сега баба Нурие взима към 560 лева на месец - от пенсия, вдовишки и други начисления за възраст. Рамадан ѝ е персонален помощник, само че в последно време и той, и брачната половинка му закъсали със здравето и си поделят разноските и грижите за столетничката с другите ѝ деца и внуци.

“Сега се постанова ние да оказваме помощ на нашите родители, които би трябвало да гледат техните родители. Сравнително рядко се виждаме и в първия миг баба Нурие даже не можа да ме познае. Впоследствие по гласа ми евентуално се досети кой съм ”, споделя синът на Рамадан - Исмет.

Той е на 57 година и действително е най-големият внук на баба Нурие. Строител е и от 15 година живее със фамилията си в Англия.

Рамадан и Реджеп са съседи в Средногорци. Третият наследник на баба Нурие - Асен, умрял предходната година след доста тежък Коронавирус.

Дъщерите ѝ - Мюмюне, Емине и Хризантема, са омъжени в Бяла река, Търън и Смолян. Всяко от децата гледа майка си по месец на ротационен принцип, тя в никакъв случай не е била лишена от грижи. От началото до края на май ще е при най-малката дъщеря.

От всичките си деца баба Нурие има 14 внуци и 22 правнуци.

Наследниците признават, че им било най-трудно преди 5 години, когато трябвало да преценяват дали да се оперира поради прогресивно ослепяване. Заедно решили да постъпи в болница, макар че можело да не издържи интервенцията.

Столетницата не виждала и с двете си очи от години поради катаракта. Баба Нурие

не различавала дори чинията и приборите за хранене

“Постоянно имаше човек край нея. Искаше да върви по двора и градините, а можеше да падне. Преди интервенцията беше толкоз зле, че трябваше да я храним ”, спомня си снахата. Лекарите от очното поделение към МБАЛ - Смолян, решили, че тя е изцяло здрава жена и може да се подложи на интервенция, макар че тогава била на 105 година

 

Преди интервенцията различавала единствено ярко и мрачно. Лекарският екип от Смолян бил наясно, че е невероятно стопроцентово възобновяване на зрението. Оперирали ѝ единствено дясното око. На лявото клепачът бил паднал и нямало по какъв начин да се получи мечтаният резултат, даже и да се подложи на намеса.

“Още след интервенцията я тествах персонално. По-рано не виждаше от един метър показан пръст. След това освен ги виждаше, само че и можеше да каже какъв брой пръста са вдигнати ”, твърди Рамадан.

“Не е идвала на обзор след интервенцията, само че от нейни близки научих, че е добре. За мен бе вълнуващо освен да докосна човек на такава възраст, само че и да съумея да оказа помощ ”, споделя доктор Петър Янев, началник на операционния екип.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР