11 януари – преподобни Теодосий Велики Всяка година на 11 януари

...
11 януари – преподобни Теодосий Велики
Всяка година на 11 януари
Коментари Харесай

11 януари – Преподобни Теодосий Велики

11 януари – преподобни Теодосий Велики

Всяка година на 11 януари имен ден честват всички, които носят имената и техните производни: Теодосий, Теодоси, Тедо, Тео, Богдан, Богдана.

Преподобни Теодосий Велики е роден в Кападокия, на територията на днешна Турция. Родителите му били християни. Още от детството си Теодосий е ръкоположен за църковен читател. В младостта си той пътува до Светите земи в Йерусалим. По пътя за Антиохия той срещнал Симеон Стълпник, който го благословил и пророкувал бъдещото му Божие служене.

В Йерусалим Теодосий Велики посещава местата на евангелските събития и става възпитаник на монаха Лонгин (древна кула в Йерусалимската цитадела, при портата на Яфа).

Стремейки се към монашески живот, след известно време свети Теодосий отишъл в пустинята и се заселил в пещера, в която съгласно легендата прекарали нощта трима мъдреци, пристигнали да се поклонят на Родения Спасител на света. В него той живял 30 години в огромно самоограничение и непрестанна молитва.

Желаещите да живеят под негово управление последователно почнали да се стичат при подвижника и скоро към Теодосий се образувала монашеска общественост. Когато пещерата към този момент не побирала събралите се монаси, духовник Теодосий почнал да се моли на Господа да му уточни място за манастира. Като взел със себе си кадилница със студени въглища, монахът тръгнал през пустинята. На едно място внезапно въглените пламнали и се понесъл мирис на тамян. Именно на това място отшелника основал първия скинобитен манастир или Лавра, който получава името Лавра на Теодосий Велики.

Той въвел монашеския правилник на Василий Велики. До края на живота на Теодосий Велики в манастира са живели към 400 монаси от разнообразни страни.

На същото място са издигнати още няколко църкви, в които се богослужи на разнообразни езици. Също по този начин Теодосий основава редица места и лечебни заведения за монаси и миряни, както и приюти за възрастни и небогати хора.

При Теодосий Велики нравствен мир намерили освен монаси, само че и миряни – бездомници, небогати, заболели. Господ чул молитвите на преподобни Теодосий и умножил запасите, тъй че те да бъдат задоволителни за братята и за многото небогати бездомници, които намерили заслон и храна по време на глада.

По време на ръководството на император Анастасий I (491 – 518 г.) в столицата на империята се изострят религиозните разногласия, стартират да се отхвърлят ​​решенията на Четвъртия космополитен събор. Императорът, който се придържал към монофизитството, подхванал гонения. Монахът Теодосий Велики твърдо и жертвеготовно се изправил в отбрана на Православието и написал писмо от името на отшелниците до императора, посредством което го изобличил за разкол, а по-късно, като пристигнал в Йерусалим, в църквата на Божи гроб от амвона той провъзгласил: „ Който не уважава четирите Вселенски събора, както и четирите Евангелия, да, ще бъде прокълнат! Заради опозиционните си дейности Теодосий Велики е хвърлен в пандиза, от който излиза след гибелта на Анастасий (518 г.).

Преподобни Теодосий Велики напуснал тленното си тяло през 529 година на 105-годишна възраст след дълготрайно боледуване (лежал цяла година на болнично легло). Тялото на Теодосий е положено в пещерата на тримата мъдреци.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР