11 Март Въпреки наличието на съществени преимущества на решенията с

...
11 Март Въпреки наличието на съществени преимущества на решенията с
Коментари Харесай

Red Hat: ИТ директорите смятат софтуера с отворен код за по-добър

11 Март
Въпреки съществуването на основни прерогативи на решенията с отворен код, като по-високото качество на нововъведенията, съществуват и избрани трудности при тяхното внедряване. Такива бариери могат да са слабата техническа поддръжка и неналичието на съгласуемост. Това е един от главните заключения в третия годишен отчет на Red Hat потреблението на програмен продукт с отворен код в предприятията.

Любопитното е, че в него се приказва за сигурността както в позитивно, по този начин и в негативно отношение. Софтуерът с отворен код се смята за по-безопасен, само че проблемите в тази тенденция също могат да са и спънка за неговото разбиране. Докладът " 2021 State of Enterprise Open Source " е оповестен на 2 март и съставлява анкета измежду 1250 ръководители на ИТ отдели, не всички от които са клиенти на Red Hat.

На въпрос за главните преимущества на решенията с отворен код, 35% цитират по-високо качество, 33% - достъпа до нововъведения, 30% - по-високото равнище на сигурност и 30% - опцията за безвредно потребление на софтуерни технологии с отворен код. Като цяло 87% от интервюираните смятат корпоративния програмен продукт с отворен код за толкоз сигурен или даже по-сигурен от решенията, които са нечия благосъстоятелност.

Що се отнася до пречките, пред неговото използване, 42% загатват слабата техническа поддръжка, 38% - проблемите със съвместимостта, 35% - сигурността и 35% - неналичието на нужните умения за работа с такива решения. Интересно е да се означи, че в случай че в миналогодишния отчет неналичието на належащо равнище на сигурност бе посочено като съществена преграда, то в този момент смисъла на този индикатор е спаднало.

В документа са маркирани още няколко точки: Софтуерът с отворен код се употребява от 90% от интервюираните. 79% чакат обсегът му да се разшири през идващите две години. Важен фактор през този интервал ще бъде възходящото потребление на програмен продукт с отворен код при периферните калкулации и Интернет на нещата, както и в областта на изкуствения разсъдък и машинното образование. При 64% от интервюираните корпоративният програмен продукт с отворен код се употребява за модернизиране на ИТ инфраструктурата и този фактор е посочен измежду главните за трета поредна година. 54% показват, че употребяват за създаване на приложения, също по този начин 53% - за цифрова промяна, с преход към отдалечена работа. Основните области на приложение на софтуера с отворен код са мрежите, базите за данни и сигурността. Малко под 50% от интервюираните употребяват контейнери в индустриалните софтуерни системи, а други 37% ги употребяват единствено за разработка. В по-голямата част от случаите платформата Kubernetes се показва като значима при реализирането на облачни тактики и ръководството на контейнери. 69% от интервюираните избират да взаимодействат с голям брой снабдители при създаване на облачна инфраструктура.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР