Съобщението за сватба, държана до последно в тайна, между израелски

...
Съобщението за сватба, държана до последно в тайна, между израелски
Коментари Харесай

Какво се случва като се оженят евреин и арабка в Израел?

Съобщението за сватба, държана до последно в тайна, между израелски евреин актьор и израелска арабка телевизионна водеща предизвика смесени реакции в Израел, предадоха световните агенции.

37-годишната Люси Ахариш, първата арабка, която води предаване на иврит по израелската телевизия, и 43-годишният Цахи Халеви, актьор в успешния сериал " Фауда " на Нетфликс, са сключили вчера брак, който бе обявен през изминалата нощ от медиите.

" Подписваме Мирно Споразумение ", пошегуваха се младоженците в сватбената си покана. Те са държали сватбата си в тайна до последния момент, опасявайки се от " екстремистки реакции ".
Днес ултраортодоксалният министър на вътрешните работи Арие Дери заяви по израелското военно радио, че този брак " не е хубаво нещо ". Той изрази безпокойство за бъдещите им деца, прикани булката да приеме юдаизма и говори за вредата от " асимилацията, която стопява еврейския народ ".

Някои евреи са против " асимилацията ", включително чрез смесени бракове.

Лидерът на крайнодясната организация Лехава (Пламък), известна с кампаниите си против смесените бракове, осъди брака и призова младоженеца " да съхрани достойнството на еврейския народ ".

Депутатът от дясната управляваща партия Ликуд Орен Хазан написа в Туитър, че Люси Ахариш " е прелъстила евреин, за да отслаби нашата страна и да попречи на еврейски потомци да продължат еврейската династия ". Той добави, че е сърдит на Цахи, " който се ислямизира ".

Тези изказвания породиха вълна от подкрепа към младата двойка.

" Поздравления и щастие за тази прекрасна двойка ", написа в Туитър депутатката от Партията на труда Шели Якимович.

" Люси Ахариш разбира какво значи да се евреин по-добре от от този, който е туитнал отблъскващ расистки пост ", написа съпартийката й Став Шафир, имайки предвид Орен Хазан.

Десноцентристката депутатка Мейрав бин Ари също поздрави младоженците като им каза " Мабрук " ( " Честито " на арабски " ). Със същата дума на първа страница излезе високотиражният ежедневник " Йедиот ахронот ".

По официални данни през 2015 г. в Израел от около 58 000 сключени брака само 23 са били смесени, между араби и евреи.

Люси Ахариш е арабка с израелско гражданство. Израелските араби са 17,5 процента от населението на Израел. Водещата пише в страницата си във Фейсбук, че е ходила на училище в еврейска среда и празнува както еврейските, така и мюсюлманските празници. В медийни интервюта тя се оплака, че е била подложена на дискриминация в Израел и на натиск от семейството си за решението си да се омъжи за немюсюлманин.

Съпругът й Цахи Халеви е бил командос под прикритие в палестинските територии и играе същата роля в сериала на Нетфликс " Фауда ", получил световна известност със суровото представяне на израелско-палестинския конфликт. Според критиците всички персонажи в сериала са добре развити, без значение дали са израелци или палестинци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР