САЩ призоваха косовските институции незабавно да премахнат 100 процентовите мита

...
САЩ призоваха косовските институции незабавно да премахнат 100 процентовите мита
Коментари Харесай

САЩ натискат Косово да махнат двойните мита за сръбските стоки

САЩ призоваха косовските институции незабавно да премахнат 100 процентовите мита върху вноса на продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина, за да дадат шанс на споразумението с Белград за нормализиране на двустранните отношения, съобщава прищинският ежедневник Koha Ditore, цитиран от „ Фокус “.

От посолството на САЩ в Прищина подчертаха, че многократно са отправяли молби към управляващите в Косово да отменят мярката. „ Ние силно насърчаваме подновяването на фокуса върху ключовите цели на Косово - европейската перспектива и нормализирането на отношенията със Сърбия ", се казва в изявлението на американското посолство.

Изданието се е обърнало към дипломатическата мисия на САЩ с въпрос за срещата между президента на Косово Хашим Тачи и посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, близък сътрудник на лидера на Белия дом Доналд Тръмп, но не е получило коментар. Според Тачи Косово ще преразгледа отмяната на митата, ако бъде представена възможност за споразумение със Сърбия.

По-рано след първото заседание на косовското правителство за тази година премиерът Рамуш Харадинай отново подчерта, че вносните мита от 100% върху сръбските стоки ще останат, докато Белград не признае независимостта на Косово.

По неговите думи, Прищина не се подчинява на Сърбия или Брюксел за митническата си политика.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР