Португалия започна бавно да облекчава наложените заради коронавируса карантинни мерки,

...
Португалия започна бавно да облекчава наложените заради коронавируса карантинни мерки,
Коментари Харесай

Португалия бавно задвижва икономиката

Португалия започна бавно да облекчава наложените заради коронавируса карантинни мерки, след като шест седмици хората бяха принудени да си стоят у дома, а повечето второстепенни служби не работеха.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 7175
От днес в страната действа план от три етапа за отваряне на различни сектори на всеки 15 дни, започвайки с фризьорски салони, квартални магазинчета, автокъщи и книжарници, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. Бизнесът обаче трябва да спазва стриктни предпазни мерки и ограничения в капацитета. Например във фризьорските салони трябва да има дезинфектант, работещите в тях трябва задължително да са със защитни средства,а клиентите могат да ги посещават само с предварителна уговорка.

Предпазните маски са задължителни в затворени публични пространства като супермаркетите или обществения транспорт. Нарушителите подлежат на глоба до 350 евро. Препоръчва се там, където е възможно, хората да работят дистанционно. Събирането на повече от 10 души на едно място не е разрешено. Заради строгите правила бизнесът се приспособява и се готви за промените, които предстоят.

Броят на починалите от коронавируса в Португалия надхвърли хиляда

До момента в Португалия са регистрирани 25 525 случая на коронавирус и 1063 починали - значително по-малко в сравнение с други страни, включително тежко засегнатата съседна Испания. Ако разпространението на заразата продължи да се забавя, от 18 май ще отворят врати по-големите магазини, ресторантите, музеите и кафенетата, но при ограничен капацитет. Очаква се епидемията да остави трайни следи върху зависещата от туризма икономика на страната. По прогнози на Международния валутен фонд брутният вътрешен продукт на Португалия тази година ще се свие с 8 процента. Около една пета от работниците в страната бяха уволнени заради пандемията и безработицата скочи. Сега без работа са 380 832-ма души, което е само с 10 000 по-малко от пика при глобалната финансова криза през 2008 г.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 7175  Европейска комисия събра 7,4 милиарда евро за фонда против COVID-19 Европейска комисия събра 7,4 милиарда евро за фонда против COVID-19  Забраната за запори остава след 13 май, изпитите за 4-и и 10-и клас отпадат Забраната за запори остава след 13 май, изпитите за 4-и и 10-и клас отпадат  Българска академия на науките: Намаляват равнищата на тревога, свързани с COVID-19 Българска академия на науките: Намаляват равнищата на тревога, свързани с COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР