Малко вероятно е новият щам да бъде боледуван като нова

...
Малко вероятно е новият щам да бъде боледуван като нова
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов: Най-вероятно новата мутация на COVID-19 e в България

Малко вероятно е новият щам да бъде боледуван като нова болест. Вирусът постоянно се изменя, най-много се променя така нареченият спайк протеин, чрез който той се закрепя в организма ни. Промяната е в начина, по който влиза в клетките, а не в това, че е по-смъртоносен. Това, че ще се заразят повече хора, не означава, че това ще доведе до повече смъртни случаи. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Андрей Чорбанов от БАН по повод информацията, че във Великобритания има нов щам на COVID-19.

Що се отнася до това дали ваксините ще са ефективни за новия щам, той заяви, че те са изградени на базата на спайк протеина. В момента се говори за мутация, а не за нов щам на вируса, ако трябва да сме точни. Тази мутация го прави по-адаптивен, категоричен е имунологът.



Няма причина да очакваме, че не е пристигнал у нас. По-скоро трябва да се търси чисто научен механизъм, за да се разбере какво ново ще ни донесе новата мутация на вируса. У нас има няколко апарата, които могат да направят това, каза проф. Чорбанов.

По думите му има страни като Занзибар, в които няма никакви мерки и всеки може да се предвижва свободно, за разлика от Тринидад и Тобаго - страната е изцяло затворена. " Имам колеги, които не могат да я напуснат от месеци ", каза той и допълни, че в Европа мерките се затягат, но се правят и прогнози къде и кога могат да се отхлабят мерките.

В студиото се включи и д-р Маджаров, който каза, че вероятността новата мутация на COVID-19 да е у нас е твърде голяма. " Ако можем да лекуваме едно заболяване, то ние го управляваме, ако не можем - използваме ваксините, за да намалим разпространението му ", каза шефът на БЛС.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17087  За какво да внимаваме след преболедуван COVID-19? За какво да внимаваме след преболедуван COVID-19?  Вирусологът за новия вариант на COVID-19: Няма мотив за суматоха Вирусологът за новия вариант на COVID-19: Няма мотив за суматоха  16 643 са новите случаи на COVID-19 в Германия 16 643 са новите случаи на COVID-19 в Германия
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР